У Запорізькій області відкрили пам’ятник жертвам Голодомору

10 Грудня 2018

Меморіал вшановує учасників народного повстання проти колективізації та жителів, яких було вбито під час  Голодомору 1932-33 років.


Рішення відкрити пам’ятний знак у селі Борисівка Запорізької області було підтримано місцевою громадою після того, як впродовж десятиліть місцева історія замовчувалася та приховувалася від людей за грифом «цілком таємно». Нині ж відомо, що повстання проти політики колективізації розпочалося 6 жовтня 1930 року під керівництвом місцевого жителя Івана Бондаренко. Найактивніше до повстання долучились жінки, які перекривали виїзди та повертали назад зерно. Радянська влада кинула багато сил на придушення заколоту, врешті занісши село Борисівку на «чорну дошку» в 1932 році. 

 

Репресивна акція передбачала продовольчу блокаду окремих колгоспів, сіл, навіть районів, перетворивши їх на соціальну резервацію великих груп людей, яких тримали без їжі протягом 5-6 місяців, попередньо вилучивши все їстівне. У 1932-1933 роках режим«чорних дощок» діяв у 180 районах УСРР (25%).

Приводом занесення сіл на «чорну дошку» було не лише «відставання у виконанні плану» а і політичне минуле села: наявність серед мешканців активних діячів УНР та повстанського руху, негативне ставлення до колективізації та радянського режиму в цілому.

 

«Ми пам’ятаємо – ми сильні, такими словами Український народ та весь світ вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Геноцид був помстою за відчайдушний спротив режиму, за Українську революцію 1917-1921 років. У нашій пам’яті живі імена людей, які віддавали останню крихту хліба своїм сусідам, старим, дітям», – зазначив у виступі Олександр Зубченко, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.