Відбулася презентація-перформанс книги «Поминальний хліб. Хліб, який їдять після смерті»

15 Липня 2024

12 липня у Музеї відбулася презентація-перформанс книжки «Поминальний хліб. Хліб, який їдять після смерті». Подія була присвячена пам’яті жертв усіх геноцидів проти українського народу: як Голодомору 1932–1933 рр., так і сучасної російсько-української війни.

Ірина Рачковська-Баковецька, авторка книги, разом із традиційними виконавцями – Людмилою Востріковою, Аллою Ковальчук, Юрієм Ковальчуком та Андрієм Ляшуком – відтворили давній поминальний обряд Полісся: «святкування Дідів». Звучання автентичного співу та українського традиційного інструмента ліри поєдналося з віршами пані Ірини та естетикою народного одягу.

У перформансі брали участь матері та дружини загиблих воїнів. Саме вони винесли 8 видів поминального хліба, випеченого майстринями із Рівненщини. Про кожен з них докладніше розповіла Ірина Рачковська-Баковецька, а згодом гості мали нагоду продегустувати їх.

У Залі Пам’яті зібралося чимало глядачів, серед яких Максим Удовиченко, директор Державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України» Міністерства культури та інформаційної політики України; Ігор Степурін, видавець книги; Василь Вовк, український військовий, політичний та громадський діяч, котрий займався розслідуванням Голодомору 1932–1933 років, під його керівництвом СБУ розсекретила та відкрила вільний доступ до історичних архівів; Марина Бриль, директорка Державного науково-методичного центру змісту культурно-мистецької освіти; Влада Литовченко, директорка Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук, членкиня Експертної Ради з нематеріальної культурної спадщини; Оксана Левкова, голова правління ВГО «Не будь байдужим!», кандидат наук із соціальних комунікацій, громадська діячка, яка працює із родинами загиблих військових. Мала слово і голова Корецької громади Людмила Дмитрук, яка взяла участь у складі рівненської делегації даної події.

З вдячністю Музей отримав у подарунок кілька справді красивих примірників книжки «Поминальний хліб. Хліб, який їдять після смерті». Будемо чекати нових подій та співпраць!