Микола Басков, російський співак

Микола Басков/ Instagram

Російський співак Микола Басков підтримав війну в Україні ще на початку повномасштабного вторгнення Росії. У своїх соцмережах він доводив, що напад нібито був “абсолютно доцільним”, а війна “повністю відповідає міжнародному праву” (як приклад співак навів статтю 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй, зазначивши, що у ній ідеться про право на індивідуальну і колективну самооборону). Проте Басков не додав, що ця стаття передбачає самооборону, “якщо відбудеться збройний напад на члена організації”. На Росію ж ніхто не нападав, вона сама злочинно вторглася на територію незалежної й суверенної держави. А от загроза силою або її застосування якраз і є прямим порушенням Статуту ООН, що РФ і зробила.

Також російський співак доводив, що згадана стаття 51 Статуту ООН нібито “поширюється не лише на Росію, як на члена ООН, а й на її союзників – “ДНР” і “ЛНР”, яких країна-агресорка визнала “незалежними”. Втім, згадані псевдореспубліки не визнані у світі ніким, крім купки країн, і звісно ж, ніколи не були членами ООН. Тому Басков своєю публікацією на підтримку війни як мінімум продемонстрував свою юридичну безграмотність і відсутність моральних цінностей – адже для нього вторгнення у чужу державу, вбивства мирних людей, бомбардування міст, катування і знущання над цивільними, як виявляється, є нормою.

Басков називає вторгнення в Україну “миротворчою операцією”, яка нібито має “покласти край геноциду і запобігти нападу на Росію.” При цьому російський співак у своїх заявах щедро використовує кремлівську риторику про нібито “дефашизацію і демілітаризацію України”, “необхідність зупинити вбивства російськомовних громадян” і загрозу, перед якою постала РФ, оскільки Україна “нарощує військову інфраструктуру”.

Надалі Басков постійно виступав рупором кремлівської пропаганди. Він поширював нісенітниці про те, що в Україні нібито “на державному рівні підтримується нацизм”, і називав фейком інформацію про те, що російські окупанти тисячами гинуть в Україні.

Також співак їздив виступати в так звані “ДНР” і “ЛНР”. Наприклад, 22 червня 2022 року він заспівав пісню “Священная война” на Савур-Могилі в тимчасово окупованій Донеччині. Під час цієї поїздки він цинічно і безпідставно порівнював сучасних українців із нацистами у Другій світовій війні.

Основні заяви

1. Заявив, нібито розв’язана Росією війна “повністю відповідає міжнародному праву, і що РФ проводить “дефашизацію та демілітаризацію України”:

2. Басков подякував окупантам за те, що “звільняють світ від фашизму”:

3. У знак трауру за загиблими російськими окупантами пообіцяв ходити в чорному одязі до закінчення війни проти України: