Дмитро Пєвцов, актор і депутат Держдуми РФ

Дмитро Пєвцов/ Instagram Депутат Пєвцов

Російський актор і депутат Держдуми РФ Дмитро Пєвцов відзначився своїми антиукраїнськими заявами ще до широкомасштабної війни Росії проти України. Якраз напередодні широкомасштабного російського вторгнення в Україну він недоброзичливо відкликався про нашу державу і заявляв, нібито у нас “виросло вже ціле покоління русофобів”.

На другий день повномасштабного вторгнення РФ Пєвцов заявив, що “Путін зупиняє геноцид на Донбасі”, і що росіяни повинні підтримати російського диктатора у такому рішенні. За словами депутата Держдуми РФ, Путін нібито не розв’язав війну, а ввів свої війська в Україну для завершення війни. При цьому самого диктатора депутат порівняв з “хірургом”, який робить важливу операцію “пацієнту”, тобто Україні. Ця заява прозвучала від Пєскова у його виступі по відеозв’язку перед своїми “колегами по цеху” під час екстреного засідання робочої групи Громадської палати РФ щодо протидії розповсюдженню недостовірної інформації в інтернеті.

Під час концерту на стадіоні “Лужники” в Москві 18 березня 2022 року Пєвцов розповідав, що сподівається на проведення у російській столиці нового параду – де будуть росіяни, українці і білоруси, яких він називає “багатонаціональним російським народом”.

Пєвцов закликав підтримувати російського диктатора Путіна і повторяв поширювані Кремлем наративи, нібито війна проти України “повністю відповідає міжнародному праву”. При цьому він постійно запевняв, нібито війну розпочала не Росія, а “нацисти, які поселилися в Україні”.

Під час виступу перед мобілізованими окупантами у жовтні 2022 року Пєвцов вкотре проголошував пропаганду Кремля. Він розповідав мобілізованим, що вони їдуть воювати “з силами зла”, і що нібито проти них воюватимуть “сатанинські сили”.

Основні заяви

1. Пєвцов порівняв Путіна з хірургом, який “рятує пацієнта”, тобто Україну (25 лютого 2022 року)

2. Назвав українців, білорусів і росіян одним народом, а Крим – російським (18 березня 2022 року)

3. Пєвцов назвав Україну “анти-Росією, яка хоче вбивати своїх братів-росіян” (23 травня 2022 року)

4. Під час зустрічі з мобілізованими окупантами заявив, що вони воюватимуть в Україні з силами зла, темряви і сатани (жовтень 2022 року)