Словенія визнала Голодомор геноцидом українців

23 Травня 2023

Парламент Словенії підтримав декларацію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Про це повідомляє 24UR.

«67 голосами «за» та 8 «проти» Державні збори 23 травня 2023 року ухвалили декларацію пам’яті про Голодомор — масовий голод в Україні у 1932 та 1933 роках. Декларацію підтримали всі парламентські фракції, окрім лівих. Разом із нею Словенія приєдналася до групи із понад 20 країн, які вже визнали голод геноцидом», — йдеться у повідомленні.

Лідер парламентської групи SD Яні Преднік, який також є одним із прихильників декларації, під час дебатів у Державних зборах зазначив, що цього року виповнюється 90 років Голодомору, який за масштабами та трагічними наслідками є одними із найбільших гуманітарних катастроф і злочинів проти людства в XX столітті.

«Через це загинуло від 4,5 до 7 мільйонів людей, і голод був прямим наслідком навмисної конфіскації зерна радянською владою», – сказав він, нагадавши, що радянська влада того часу заперечувала факт голоду на міжнародній арені та відмовилася від міжнародної допомоги, неправду і поширює Росія сьогодні, щоб отримати підтримку для своєї нинішньої агресії проти України.

На рішення парламенту Словенії вже відреагував президент України Володимир Зеленський.

«Вдячний парламентарям Словенії за ухвалення декларації, яка вшановує памʼять мільйонів українських жертв Голодомору – геноциду в Україні 1932-1933 років. Міжнародна коаліція держав, відданих відновленню історичної справедливості, і далі зміцнюється. Разом до правди, а отже, й відповідальності», – написав глава держави у твіттері.