Співробітник Музею Голодомору взяв участь у круглому столі в КНУ «Кримські татари: вчора, сьогодні завтра»

7 Липня 2023

Провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду, кандидат історичних наук Андрій Іванець, 6 липня взяв участь у круглому столі «Кримські татари: вчора, сьогодні, завтра», який відбувся в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Захід був організований Кафедрою нової та новітньої історії зарубіжних країн та Центром досліджень історії турецького і кримськотатарського народів Історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У круглому столі взяли участь представники органів національного самоврядування кримськотатарського народу, науковці, музейні працівники та студенти.

На заході виступили голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, керівник центру з гуманітарних питань Меджлісу кримськотатарського народу Ельвін Кадиров, керівник центру досліджень історії турецького та кримськотатарського народів Олег Купчик, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Віталій Масненко, доктор історичних наук, доцент Українського державного університету ім. М.П. Драгоманова Ярослав Пилипчук та А. Іванець.

Учасники круглого столу обговорили питання інституційної історії кримськотатарського національного руху в світлі джерел, використання усної історії для фіксації участі кримських татар у російсько-українській війні, питання національних прагнень кримських татар і викладання історії корінного народу в освітньому процесі у вишах.

Провідний науковий співробітник Музею Голодомору Андрій Іванець, зокрема, відзначив покращення ситуації із викладанням історії кримськотатарського народу, який зазнав геноциду, у школах України (включення тем з історії корінного народу у навчальні програми, питання з неї на ЗНО тощо, оприлюднення навчального посібника з історії кримських татар та деяких інших книжок), але звернув увагу на проблему підготовки кадрів для викладання суспільствознавчих дисциплін для шкіл Криму після його деокупації. На жаль, значна частина вчителів в Криму включена у індоктринацію дітей ідеологією рашизму та мілітаризацію освіти, тому вже зараз мають готуватися професійні кадри для об’єктивного викладання історії та деяких інших дисциплін гуманітарного профіля кримським дітям після звільнення півдня України.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Р. Чубаров подякував А. Іванцю за оприлюднені ним праці з історії кримськотатарського народу.