У рамках проєкту Memory Savers в Музеї Голодомору триває оцифрування фондової колекції

14 Серпня 2023

Національний музей Голодомору-геноциду є учасником проєкту Memory Savers – ініціативи, що спрямована на збереження та просування культурної спадщини України. В межах реалізації проєкту до нашої команди долучилася студентка-стажистка Єва Танцева. Завдяки техніці, отриманій від партнера програми – фонду SUCHO, ми розпочали процес оцифрування фондової колекції музею. Водночас Єва набуває нових знань, беручи участь у освітній онлайн-програмі з оцифрування, що проходить в межах проєкту.

«Оцифрування музейних предметів – важливий напрям нашої роботи. Він спрямований на збереження культурної спадщини України, а також на її популяризацію, доступність візуальної інформації про музейні предмети для широкого кола зацікавлених, особливо в умовах війни, коли всі музейні предмети зняті з експонування, – зазначає головний зберігач фондів Музею Голодомору Марина Принь. – Це важливо також для ведення електронного обліку музейних предметів, а під час війни – ще й для збереження візуальної інформації про можливі втрати. Тому оцифруванню підлягає й фондово-облікова документація з тією ж метою».

Головний зберігач додає, що навіть у мирний час експонується, а відтак є доступною  широкому загалу тільки крихітна частина фондових колекцій. Тож оцифрування та оприлюднення фондової колекції музеїв надає можливість ширшому колу бажаючих – від науковців до пересічних громадян – побачити, що саме є у фондовій колекції того чи іншого музею та дізнатися історію цих артефактів. Крім того оцифрування ще й сприяє збереженню музейних предметів, особливо паперових, стародруків, адже відпадає необхідність у фізичному переміщенні їх зі сховищ, коли є необхідність попрацювати з тим чи іншим документом.

Процес оцифрування артефактів нашого музею триває вже місяць. Оцифровуємо різні групи зберігання – від одягу до фото і документів. Але, враховуючи специфіку нашого музею, перевага надається документальним та цифровим джерелам.

Реалізація проєкту Memory Savers здійснюється за підтримки EVZ Foundation.