Музей Голодомору відвідала парламентська делегація Австрії

26 Вересня 2023

У вівторок, 26 вересня, делегація австрійського парламенту на чолі з Головою Національної Ради Республіки Австрія Вольфгангом Соботкою відвідала Музей Голодомору. Супроводжував австрійських колег народний депутат України Ігор Негулевський, керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Австрія.

Гості вшанували пам’ять вбитих голодом українців біля скульптури «Гірка пам’ять дитинства», поклавши символічні композиції з колосків, а потім спустились до Зали пам’яті, де запалили свічки у Вівтарі пам’яті. Вольфганг Соботка та представники  делегації прослухали екскурсію про трагічні події 1932–1933 року в Україні, які перегукуються з сучасними та дають більше розуміння про  причини нинішньої агресії росії проти Української держави. Пан Соботка цікавився причинами та механізмами творення злочину Голодомору – безпрецедентного в історії людства масштабного вбивства голодом.

На згадку про відвідини нашого Музею гостю подарували книжки про Голодомор, серед яких – праця Рафаеля Лемкіна «Радянський геноцид в Україні».

Австрія наразі не визнала Голодомор геноцидом. Але в грудні минулого року  Національна Рада країни ухвалила постанову, в якій назвала Голодомор 1932–1933 років в Україні «жахливим злочином» сталінського режиму. Відповідний документ було ухвалено одноголосно.

Сподіваємося, що нинішній візит до Музею стане черговим кроком до глибшого розуміння трагедії Голодомору та визнання Австрією цього злочину актом геноциду українського народу.