Музею передали книги із записами свідків сучасного геноциду українців

15 Грудня 2023

«Коли сидиш у підвалі, а поруч є мертві люди, яких хоронили за стінкою, стан дуже пригнічений. Один із чоловіків вистрибнув з верхнього поверху. Конфліктували на фоні їжі. Люди втрачали ресурси. Ми помирали заживо. Мій тато з сусідами шукали воду. Поки був сніг і калюжі, рятувалися…», – згадує Марія Вдовиченко (18 років), спогади якої вміщені в книзі «Живі історії війни. Книга 2».

У 2022 році авторка та керівник проєкту «Живі історії війни» Ольга Фещенко розпочала збір свідчень в людей, які пережили окупацію в 2022 році в рідному місті – Бородянці. Результатом роботи волонтерів стало видання «Живі історії війни», до якого увійшли 35 історій жителів Бородянки.

Пані Ользі вдалося згуртувати навколо проєкту зі збору свідчень небайдужих людей і з інших населених пунктів Київщини, які постраждали від російської окупації в 2022 році. Таким чином команда продовжила роботу над новими виданнями.

У переданій у музей книзі «Живі історії війни. Книга 2», вміщені 48 історій жителів з Київщини, Херсонщини, Донеччини та Луганщини. В книзі «Пам’ять душі Іванківщина» вміщено 34 історій жителів Іванківської громади Київщини.

Загалом команда на чолі з Ольгою Фещенко видала чотири книги: «Живі історії війни», «Мереживо війни», «Живі історії війни. Книга 2», «Пам’ять душі. Іванківщина». Ці матеріали є важливим джерелом для відтворення подій російської окупації та геноциду.

Вдячні команді проєкту за їх фіксацію і збереження.