Що варто знати про Романа Шухевича

28 Грудня 2023

21 жовтня 1933 року у радянському консульстві у Львові було вбито спецуповноваженого НКВД та повноважного представника Йосипа Сталіна для контролю над дипломатичними установами СРСР на території Другої Речі Посполитої Олексія Михайлова (на момент вбивства, формально, — секретар Консульства СРСР у Львові). Атентат було вчинено як знак протесту проти штучного Голодомору в Україні 1932—1933 року, влаштованого більшовиками. Виконав убивство член ОУН Микола Лемик. А в підготовці цього символічного акту помсти за Голодомор брав участь Роман Шухевич, майбутній головнокомандувач УПА.

Як засвідчило останнє соціологічне опитування, яке провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології протягом вересня-жовтня 2023 року, на запитання «Чи знаєте Ви, чули що-небудь, читали або бачили про Романа Шухевича?» 44% опитаних заперечно. А 90% респондентів стверджують, що знання українців про Романа Шухевича є спотвореними радянською і російською пропагандою.

Щоб розвіяти радянські міфи та донести до широкого загалу правдиву інформацію про діяльність генерала УПА, Центр досліджень визвольного руху працює над проєктом «Досьє Шухевича: пропаганда, стереотипи, дезінформація», що реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

«Роман Шухевич тривалий час був одним з основних об’єктів дифамації з боку совєтської пропаганди. Що не дивно, позаяк саме він виступив одним з основних організаторів визвольного руху. Водночас у його житті вистачає неоднозначних з погляду сучасності моментів. Як одне, так і друге стали щедрим ґрунтом для творення стереотипів, міфів та успіху дезінформації. Зараз пора розставити крапки над “і”», — каже керівниця проєкту, історикиня-дослідниця Олеся Ісаюк.

На прикладі історії Романа Шухевича команда проєкту має намір розказати, як росія продовжує використовувати радянські міфи про минуле в цілях власної пропаганди. Окрім цього, дослідники підготують рекомендації із протидії дезінформації та інструменталізації росією історії.

Пропонуємо вашій увазі продукти, які вже створені в рамках цього проєкту.

Дослідження історикині, докторки філософії, наукової співробітниці Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк: науковий аналітичний звіт «Справа Романа Шухевича: політична міфологія у дослідженнях науковців»;

стаття для «Історичної правди»;

результати всеукраїнського соціологічного опитування про знання та сприйняття діяльності Романа Шухевича та УПА:

повні результати;

основні показники дослідження;

відео-лекція журналістки, ексдиректорки Центру досліджень визвольного руху Дарії Гірної «Яким був головнокомандувач УПА Роман Шухевич?».