У французькому місті Лімож відкриється виставка про Голодомор

13 Травня 2024

17 травня 2024 року Музей Опору в місті Лімож (Франція) презентує виставковий проєкт «Від Голодомору до російсько-української війни. 1932—2024». Музей Голодомору надав для виставки предмети зі своєї колекції. Експонати вже вирушили до Франції.

Голодомор маловідомий французам, тому проєкт відкриє для них нову сторінку історії. Організатори розраховують, що дізнавшись про українську трагедію, європейці і французи зокрема, докладуть  інтелектуальних та політичних зусиль для допомоги Україні. Виставка прагне пов’язати минуле з сучасним і показати, що Голодомор та сучасну війну проти України однаково породив російський імперіалізм. Війна є прямим наслідком того, що Росія, як спадкоємиця СССР, не засудила злочини минулого і зберегла злочинні наміри.

Музей Голодомору поділився експонатами, які розповідають історії постраждалих та очевидців Голодомору, людей, які рятували інших від голоду, а також комуністичними пропагандистськими матеріалами та артефактами, які належали українській діаспорі. Серед них листи очевидця Голодомору Джеррі Бермана, інженера з Південно-Африканської Республіки, якого запросили в СССР проводити індустріалізацію. Надсилаючи їх братові, він писав про антирелігійну кампанію, магазин ТОРГСИН і голодуючих українців Луганщини. Або книга «Orient»  французького соціаліста Едуара Ерріо, що засвідчує які пропагандистські операції розробляли комуністи, щоб приховати Голодомор від світу. Ерріо відвідав СССР в розпал голоду на запрошення більшовиків, оскільки був їхнім симпатиком, а повернувшись у Францію, написав, що Голодомору не було. Історію порятунку від Голодомору розповідають спогади про вчителя Олексія Воблого (він зберіг життя багатьом дітям), які його учениця розповіла вже за незалежної України. Як доводилося виживати демонструє також саморобний ручний млин, яким, коли більшовики відібрали їжу, перемелювали сурогати.

Окрім предметів, в експозиції буде представлена банерна виставка «Голодомор: совєтський геноцид українців» про більшовицьку окупацію України,  пограбування селянства під прикриттям «розкуркулення» й сплановану організацію Голодомору.

Про події російської війни проти України розкажуть знімки фотографа Юрія Білака, який відвідав зруйновані українські міста та села й відтворив наслідки російських злочинів.

Виставка триватиме до 23 вересня 2024 року.