Запрошуємо на День вишиванки в Музей Голодомору

13 Травня 2024

 

У День вишиванки, 16 травня, наша скульптура «Гірка пам’ять дитинства» знову вдягне вишиту сорочку.

Цього року своєю символічною акцією ми вшановуємо Сумщину – одну з найбільш постраждалих областей України в роки Голодомору, яка і сьогодні потерпає від російської агресії, оскільки перебуває під інтенсивними обстрілами ворога. Наслідком цього стали знищення цілих сіл, загибель та вимушена евакуація місцевих мешканців, руйнування цивільної інфраструктури та культурної спадщини регіону.

Прообразом для виготовлення одягу для нашої «дівчинки» стала сорочка, яку ми бачимо на одному зі знімків унікальної колекції фотонегативів на склі. Світлини були зняті на Роменщині у 1930-х роках, деякі – під час Голодомору. Ці  фотонегативи були виявлені нашими співробітниками під час експедиції в 2020 році, а згодом подаровані музею Благодійною організацією «Розвиток Посулля».

Сорочку, за мотивами якої виготовлена наша, ми бачимо одразу на двох знімках: на юній дівчині та старшій жінці. Світлини очевидно були зроблені до Голодомору. Ми не знаємо, хто ці люди та як склалася їхня доля, але сподіваємося на вашу допомогу: раптом хтось упізнає на світлинах своїх рідних?

Запрошуємо ЗМІ 16 травня до Музею Голодомору з 10:00 до 17:00, щоб сфотографувати, зробити сюжети та отримати коментарі від співробітників Музею. Якщо у вас залишились запитання, напишіть нам [email protected]Зовнішнє посилання або телефонуйте: +380677255241.

Довідка. Традицію вдягати на День вишиванки нашу «дівчинку з колосками» у вишиту сорочку ми започаткували в травні 2023 року. Тоді наша акція була присвячена дітям, дитинство яких 90 років тому забрав Голодомор, вчинений сталінським режимом. А сьогодні вже новий диктаторський режим Путіна продовжує красти дитинство в українських дітей. Наші наступні акції щороку будуть присвячені окремій області, де було вчинено Голодомор-геноцид. Кожен із цих регіонів і сьогодні потерпає від злочинних дій країни-агресора або ж перебуває під окупацією. Регіональні особливості будуть відображені в сорочці, виконаній за традиційним візерунком, характерним для цієї області, або ж за зразком сорочки з цього регіону. Мета акції – нагадати світу про геноцид, який Україна пережила 90 років тому (саме навесні та влітку 1933 року смертність від Голодомору була найвищою),  закцентувати увагу на злочинних діях держави-агресора  на українських  територіях, наголосити на необхідності збереження історичної та родинної спадщини в населених пунктах, які потерпають від бойових дій, підштовхнути українських громадян до передачі сімейних реліквій музеям.