Леся Гасиджак взяла участь у семінарі-школі

21 Травня 2024

19 травня 2024 року В.о. Генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак взяла участь у семінарі-школі «Вчимося з минулого – діємо заради майбутнього. Навчання про історію Голокосту і права людини» на запрошення директора Українського центру вивчення історії Голокосту п. Анатолія Подольського.

Семінар є спільним заходом Інституту ім. Ольги Ленгель (The Olga Lengyel Institute, New York) та Українського центру вивчення історії Голокосту. Він відбувається за фінансування Інституту вивчення та викладання Голокосту і прав людини ім. Ольги Ленгель.

У рамках програми семінару Леся Гасиджак взяла участь у дискусії-обговоренні з п. Анатолієм Подольським на тему «Вшанування пам’яті про Голокост сьогодні. Історичні паралелі, актуальність комеморації, зміна сприйняття Голокосту внаслідок російської війни та повтомасштабного вторгнення». Вона розповіла про етапи формування комемораційних практик Голодомору, про роботу музею і актуалізацію її через повномасштабне вторгнення. Разом з п. Анатолієм Подольським дискутанти обговорили виклики, які стоять перед дослідженнями Голодомору і Голокосту – двох геноцидів, які в ХХ столітті були вчинені на території сучасної України, а також обговорили проблему наукової термінології, та так звану «війну цифр» – проблему визначення демографічних втрат в роки Голодомору і Голокосту.

Також від Національного музею Голодомору-геноциду 23-м учасникам із 16 областей України, а фактично – вчителям історії, вона подарувала видання «Нас вбивали, бо ми – українці» та путівник музеєм для дітей «Музейні історії».