Науковець музею розповів студентам про геноцид кримських татар

21 Травня 2024

Провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду Андрій Іванець взяв участь у заході «Геноцид кримськотатарського народу: еталонний злочин депортації в історії Криму та України загалом», що відбувся у фаховому коледжі «Універсум» Київського університету імені Бориса Грінченка. Захід був приурочений 80-м роковинам геноциду кримських татар.

Як нагадав Андрій Іванець, упродовж трьох днів – з 18 по 20 травня 1944 року – комуністичний режим з центром у Москві силою депортував з Батьківщини тисячі кримських татар, – переважно жінок, дітей та літніх людей. Чимало з них загинули ще дорогою до місць спецпоселень, тисячі – в перші роки перебування на чужині. В цей час комуністичний режим робив усе, щоб стерти будь-які сліди присутності корінного народу в Криму – перейменовував населені пункти, руйнував пам’ятки архітектури і культури. А сам етномін «кримські татари» намагалися стерти з пам’яті людей, наприклад, під час загальносоюзних переписів 1959, 1970 та 1979 років в СРСР таку національність взагалі не фіксували. Наприкінці 1980-х років кримські татари почали повертатися на Батьківщину, але після окупації півострова росією знову розпочалися утиски корінного народу.

«Студенти коледжу – майбутні юристи, видавці та журналісти виявилися зацікавленою та вдумливою аудиторією. Приємно, коли аудиторія вступає у діалог, і видно, що багатьох складна тема тяжкого злочину Москви і трагедії кримськотатарського народу зачепила за живе», – поділився враженнями від спілкування з молоддю Андрій Іванець.