Аудіоверсія статті Рафаеля Лемкіна «Радянський геноцид в Україні»

22 Липня 2024

Продовжуємо робити доступними джерела з історії Голодомору. 

Цього разу ми озвучили надзвичайно важливі тексти, що висвітлюють історію дослідження Голодомору. Насамперед, це стаття Рафаеля Лемкіна «Радянський геноцид в Україні». У ній автор терміну «геноцид» та ініціатор прийняття Конвенції ООН «Про запобігання та покарання злочину геноциду» (1948) назвав Голодомор класичним прикладом геноциду. Стаття була написана у 1953 році для виступу на поминальному відзначенні Великого Голоду українською громадою Нью-Йорку.

Текст, на щастя, зберігся у відділі рукописів Нью-Йоркської публічної бібліотеки та був введений до наукового обігу на початку ХХІ сторіччя.

Для створення аудіоверсії використано перший варіант перекладу українською, здійснений професором історії Романом Сербином (Канада) та опублікований на сайті Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода у 2008 році, який також супроводжується статтею Романа Сербина та Сергія Грабовського «Рафаель Лемкін і Голодомор як геноцид українського народу».

Джерело: сайт Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода від 15 листопада 2008 року, Рафаель Лемкін. «Радянський геноцид в Україні».

Змонтувала аудіо Галина Голубєва, текст читала Тетяна Асєєва.