Музею Голодомору передали художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

24 Липня 2024

У вівторок, 23 липня, в Залі пам’яті відбулася офіційна передача Вступної художньої концепції основної експозиції другої черги Національного музею Голодомору-геноциду. Передав документ від імені Міжнародного благодійного фонду Музею Голодомору генеральній директорці Музею Лесі Гасиджак голова Наглядової ради Фонду Іван Васюник. Акт приймання-передавання пакету документів підписали Леся Гасиджак та виконавча директорка Фонду музею Голодомору Тетяна Лишневець.

«Сьогодні ми з великою радістю отримуємо права і увесь комплект документів, що називається «Вступна художня концепція». Саме вона дає нам уявлення про те, яким буде Музей. Це не детальний проєкт. Попереду ще дуже багато роботи. Але ми принаймні розуміємо, куди рухаємося і скільки ще маємо зробити», – зазначила у вступному слові очільниця Музею Леся Гасиджак.

Нагадаємо, що робота над проєктом Вступної художньої концепції основної експозиції Другої черги Музею Голодомору тривала в 2020—2022 роках у рамках Меморандуму про партнерство, укладеного між Музеєм, Фондом та державою в особі Міністерства культури та інформаційної політики України. За її зміст і наповнення повністю відповідав Музей Голодомору, залучаючи до роботи фахівців з суміжних інституцій. Водночас до створення візуальної частини було залучено професіоналів із відомих європейських дизайнерських компаній Nizio Design International (Польща) та Haley Sharpe Design (Велика Британія).

«Наголошую: цей проєкт є українським, він створений українськими науковцями, істориками, музейниками. Але для того, аби оформити усе сучасно та цікаво для відвідувачів – українців, іноземців, людей різного віку – були залучені дві міжнародні дизайнерські компанії, адже в Україні ця галузь лише починає розвиватися», – акцентувала Леся Гасиджак.

Створення проєкту було профінансовано недержавними коштами українських благодійників, яких об’єднав Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору, залучивши і сплативши понад  800 тис. доларів США. «Ми як Фонд будемо мобілізовувати, не дивлячись на важкі часи війни, кошти на наступні етапи проєктування – це дизайн-проєкт основної експозиції та технічний проєкт», – зазначив Іван Васюник.

На необхідності добудови Музею Голодомору як важливої складової національної пам’яті наголосив третій Президент України Віктор Ющенко, за президентства якого було розпочато будівництво нашого меморіального комплексу та відкрито його першу чергу.

«Той дух, та енергія, яка сьогодні потрібна всім – від українського солдата і до пересічного українця – це енергія, яку дає наша пам’ять, наша культура, наша церква, наша історія, які останні 300 років намагаються вкрасти у нас. Послухайте Миколу Хвильового, посланця ХХ століття. Головна його морально-політична заповідь: «Геть від Москви!». І тоді, я переконаний, у нашої нації виростуть крила. І цей проєкт – це одна з тем, яка дає можливість цим крилам виростати. Це одна зі сторінок нашої боротьби», – наголосив Віктор Ющенко.

Під час церемонії Віктор Ющенко, Іван Васюник та Леся Гасиджак вручили подяки благодійникам, які зробили вагомі внески на реалізацію проєкту.

Отримуючи таку подяку, глава Української греко-католицької церкви та член Наглядової ради Фонду музею Голодомору Святослав відзначив, що вшанування жертв Голодомору є моральним обов’язком кожного українця, а побудову музею назвав «всенародною справою». І УГКЦ як частина громадянського суспільства не могла залишитись осторонь. «Сьогодні є гарна нагода подякувати мільйонам простих вірних, які зібрали ці кошти, та відзвітувати, що вони вкладені відповідно до наміру жертводавця. Сьогодні я представляю справді тих, хто, можливо,  останню гривню віддав, щоб цей музей і ця експозиція постали і розвивалися. Щоб ця експозиція говорила правду про наш біль і українську пам’ять», – сказав він.

У заході взяли також участь члени Наглядової ради Фонду музею Голодомору – Микола Кміть, Степан Кубів, представник Блаженнійшого Епіфанія митрополит Євстратій, благодіники, а також представники МКІП, громадськості та ЗМІ.