Відбулася лекція «Мистецтво пропаганди»

22 Серпня 2024

21 серпня старший науковий співробітник екскурсійно-освітнього відділу Галина Голубєва провела інтерактивну лекцію «Мистецтво пропаганди» в рамках благодійного заходу ГО «Будуємо Україну Разом» за підтримки Книгарні Є.

Темою були історичні візуальні джерела, зокрема плакати, які з початку ХХ ст. починають використовуватись не лише для реклами, але й з метою поширення (буквальне значення терміну «пропаганда») різними політичними силами потрібних їм меседжів.

Слухачі дізнались про історію плакату, обговорили різні групи історичних джерел, проаналізували кілька плакатів початку 1930-х років, щоб розуміти, яку інформацію ми можемо буквально побачити, вивчаючи історію Голодомору, які ідеї намагався нав’язати суспільству комуністичний режим СССР.

Також під час лекції обговорювали фотографії, зокрема світлини, створені Марком Залізняком та Александром Вінербергером, завдяки яким ми маємо документальні підтвердження подій періоду колективізації, розкуркулення та власне Голодомору.

Лекторка розказала про діяльність Музею Голодомору, зокрема про виставку «НАМІР», де також представлена розповідь про пропаганду, ілюстрована совєтськими та сучасними російськими плакатами.