Лекція «Як їжа стала зброєю: масовий штучний голод 1921–1923 рр. на Одещині»
У суботу, 30 вересня, відбудеться чергова лекція у рамках нашого спільного проєкту Museum Talk з Одеським національним художнім музеєм.
Тема нашої розмови «Як їжа стала зброєю: масовий штучний голод 1921–1923 рр. на Одещині». Розповідатиме заступник завідувача відділу дослідження геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, Іван Петренко.
Про цей голод довгий час не писали в радянських підручниках. Дехто називає його «репетицією» до Голодомору 1932–1933 рр. — поки у містах розгортався НЕП, українські села голодували від більшовицького терору і посухи. Найсильніше постраждали саме південні області, в тому числі Одеська.
Отже, в суботу поговоримо про те, як:
• радянська росія окупувала терени Української Народної Республіки;
• виник масовий штучний голод в радянській Україні 1921-1923;
• ця трагедія тривала саме в Одеській губернії.
⏳ Коли: 30 вересня, о 16:00
🏛Де: Одеса, Одеський національний художній музей, вул. Софіївська, 5а
💵Вартість: 150/75 ₴, квитки за посиланням: http://surl.li/lplra
Нагадуємо, що наступні лекції відбудуться:
30.09 — «Як їжа стала зброєю: масовий штучний голод 1921—1923 рр. на Одещині», Іван Петренко;
07.10 — «Голодомор на Кубані: причини і наслідки», Дмитро Білий;
14.10 — «Голодомор: термінологія злочину», Дмитро Байкєніч;
21.10 — «Музей Голодомору: повсякдення та майбутнє», Леся Гасиджак;
22.10 — «Культура пам’яті та комеморація», дискусія за участі Лесі Гасиджак.