Донька композитора Миколи Дремлюги передала Музею запис його симфонії про Голодомор

1 Липня 2024

Марія Дремлюга, донька видатного українського композитора Миколи Дремлюги, передала Музею Голодомору запис Симфонії №3 «Пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 рр. в Україні». За цей твір її батько був удостоєний Державної премії ім. Т. Г. Шевченка 1998 року.

Ця симфонія була написана в часи української незалежності, коли тема Голодомору перестала бути табуйованою. Твір є сповіддю митця, якому ще в шкільному віці довелося пережити Голодомор. «Штучний Голодомор в Україні є страшною трагедією в історії нашого народу. Все це є моїм болем і страшною пам’яттю. Ще у підлітковому віці разом із батьками я пережив у Києві голод 1932–1933 років, від якого загинули близькі нашій родині люди. Тому ця симфонія є моєю творчою сповіддю перед українським народом».

Симфонія № 3 написана музичною мовою, в основі якої – український національний мелос. Однією з музичних тем твору, як зазначав автор, є старовинний поховальний український кант, який він чув колись від своєї тітки Голяни. Поряд із відтворенням настроїв журби, горя і печалі митець намагався передати мовою музики духовну велич українського народу та його героїчне минуле.

Микола Дремлюга (1917–1998) – видатний український композитор, професор Національної музичної академії України, народний артист України. Він є автором шести монументальних симфоній, численних симфонічних поем, кантат, восьми концертів для різних інструментів з оркестром. Чимало творів написано і для оркестру народних інструментів. Особливо цінним внеском композитора у розвиток української музики є непересічний концертний репертуар для бандури. Також Микола Дремлюга є автором понад вісімдесяти романсів та сонетів на вірші Івана Франка, Лесі Українки, Максима Рильського, Вололимира Сосюри, Павла Тичини, Андрія Малишка, Платона Воронька, Дмитра Павличка, Андрія Демиденка, Петрарки, Мікельанджело, Шекспіра, Адама Міцкевича, Омара Хайяма. Він написав понад сто пісень, зробив більше сотні обробок народних пісень для голосу в супроводі фортепіано. Понад півстоліття Микола Дремлюга працював у Національній музичній академії України. Його учнями були Олександр Білаш, Євген Станкович, Іван Карабиць, Ігор Поклад та інші відомі митці.