Сейм Польщі визнав депортацію кримсьтких татар геноцидом

15 Липня 2024

Сейм Польщі визнав геноцидом депортацію кримськотатарського народу 1944 року, повідомив голова Меджлісу Рефат Чубаров. За його словами, за це рішення проголосували 414 членів польського парламенту. «Дякую керівництву та депутатам Сейму, дякую всім причетним до підготовки цього рішення як у Польщі, так і в Україні», – заявив Чубаров.

«Польський парламент став п’ятим, хто визнав Геноцидом депортацію кримських татар 1944 року. Це надзвичайно важливе рішення! Було дуже приємно коли нашій делегації стоячи аплодувал Польський Сейм. Проти виступила лише проросійська партія Конфедерація – 16 депутатів», – зазначив Голови Правління Кримськотатарського ресурсного центру  Ескендер Барієв.

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада України закликала іноземні держави та міжнародні організації визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом та приєднатися 18 травня до пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 18 травня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) відреагувала на звернення Верховної Ради України письмовою декларацією, у якій закликала визнати депортацію як геноцид кримськотатарського народу.