На окупованій Луганщині з бібліотек вилучать книжки про Голодомор

23 Січня 2023

Так зване «міністерство освіти і науки» на окупованих територіях Луганщини видало директиву, згідно з якою з бібліотек мають бути вилучені книжки патріотичного спрямування та про історію України. Перелік із 365 назв книжок додається до листа, який вже розсилають по навчальних закладах Луганщини. Зокрема серед них є збірники документів – «Розсекречена пам’ять: Голодомор 1932–1933 років в Україні в документах ҐПУ–НКВД» (видання 2007 та 2008 років) та «Як нас морили голодом» (автор-упорядник Володимир Сергійчук).

В розісланому листі фейкового «міносвіти» окремо наголошується, що «крім видань, зазначених у списку, відбору також підлягають: література, що стосується теми голодомору в Україні, підручники, методичні матеріали, довідники з історії України», а також книжки на інші незручні для росіян теми, як, наприклад, українські герої та російсько-українська війна періоду 2014–2021 років.

Тема Голодомору невипадково згадана в листі першою, адже йдеться про події в історії України, які активно намагається сфальсифікувати російська пропаганда. Росія руками свої істориків уже багато років намагається довести, що ніякого штучного голоду, а тим паче геноциду українців радянська влада не планувала, а голод 1932–1933 рр. виник через кліматичні умови, «перегини на місцях» та є нібито спільною трагедією всього радянського народу. Тому країні-окупанту так важливо якомога скоріше позбутися від напрацювань українських істориків, які руйнують історичні міфи, котрі впродовж 90 років ретельно створювала москва.

Вилучивши з бібліотек українські книжки, окупанти нав’язуватимуть мешканцями Луганщини брехливу історію і власне бачення історичних подій, заперечуватимуть Голодомор-геноцид, як робили це впродовж багатьох років. Ревізія бібліотек як раз і потрібна для того, щоб відбілювати російську агресію та продовжувати створювати міфи про «один народ».

Але ми точно знаємо: окупанти можуть знищити книжки, але не можуть знищити правду!