Меморіал Голодомору взяв участь у практичній конференції «Музей, відкритий для всіх. Культура без обмежень»

26 Червня 2019

26 червня 2019 року співробітники Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» взяли участь у практичній конференції «Музей, відкритий для всіх. Культура без обмежень» темою обговорення якого були форми роботи музейних та культурно-мистецьких установ України з відвідувачами з порушеннями зору. Організатором заходу виступив Благодійний фонд «Мистецький Арсенал».

Учасники конференції поділились власним досвідом реалізації інклюзивних проектів та співпраці з незрячими відвідувачами і відвідувачами з порушенням зору. Технічний директор Ресурсного центру «Безбар’єрна Україна» Руслан Рубель, з яким Меморіал жертв Голодомору співпрацює на предмет виготовлення інформаційних табличок для незрячих, познайомив учасників конференції з  сучасними технологіями в сфері тифлографіки та можливостями використання їх в музейній роботі.

Про те, як зробити музей доступнішим для осіб з важкими порушеннями зору, розповіла Оксана Потимко – керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка».

Наприкінці конференції її учасники взяли участь у тренінгу у рамках проекту Inclusive friendly (ГО «Відчуй») з питань комунікації з людьми з інвалідністю.

Питання роботи з відвідувачами з інвалідністю та маломобільними групами населення  вже не вперше піднімається співробітниками Меморіалу – так, для відвідувачів з порушеннями слуху в Залі пам’яті музею транслюються фільми, що містять супровід жестовою мовою.

Також триває робота над виготовлення інформаційних табличок для відвідувачів експозиції та території Меморіалу українською, англійською та шрифтом Брайля, а також співпраця з Асамблеєю людей з інвалідністю України щодо аудіодескрипції музейних  екскурсій.