У Вільнюсі відкриється виставка нашого Музею «Голодомор: нищення ідентичності»

16 Листопада 2023

25 листопада українська громада у Вільнюсі разом із Українським центром буде вшановувати пам’ять мільйонів українців, що загинули внаслідок голодоморів в Україні. Захід відбудеться за сприяння Посольства України в Литві.

У рамках скорботних вшанувань буде відкрито виставку Музею Голодомору «Голодомор: нищення ідентичності». Проєкт розповідає про цілі комуністичного режиму щодо знищення української культури, мови, ідентичності в цілому та висвітлює змістовні та структуровані факти, які важливо знати кожному громадянину держави.

Український центр запрошує українців та друзів України прийти долучитися до заходів з нагоди вшанування Дня пам’яті жертв Голодоморів.

«25 листопада – це час підтримки та спільної пам’яті, яка об’єднує нас у боротьбі проти агресії та несправедливості», – наголошується на фейсбук-сторінці Українського центру.

Місце проведення: Український центр, вул. Т. Шевченка 31, Вільнюс.

Програма Дня пам’яті:

11:30 –  виставка Національного музею Голодомору-геноциду – «Голодомор: Руйнування ідентичності»

12:00 – показ фільму «Ціна правди» (фільм розповідає історію молодого журналіста із Уельсу, Ґарета Джонса, який прибуває в 1930-х роках в СРСР із мрією взяти інтерв’ю у Сталіна. Побачивши жорстокі репресії, соціальні катастрофи та голод в Україні, Ґарет пише статтю про темну сторону радянської утопії, що ставить його життя під загрозу).

14:00 – дискусійний клуб з Ганною Довбах, тема «Голодомор. Як ми відчуваємо наслідки зараз?». Мова – українська, за потреби – українська і литовська.

14:15–15:15 – творчі майстер-класи від українських майстринь

15:15 – творчий виступ «Молитва за Україну» від Наталії Діденко. Ми запрошуємо всіх створити власного янгола, сказати слова молитви за Україну в своїх думках або вголос, і додати свого паперового янгола до стіни, що символізує небо. Янголи є символами душ, загиблих внаслідок Голодомору, і водночас крилатими захисниками та армією визволення.

16:00 – виступ завершиться приєднанням до всеукраїнської хвилини мовчання та ініціативи «Запалимо свічку пам’яті». Українці вдома та по всьому світу запалюватимуть свічки пам’яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору. Українців в Литві запрошуємо зробити це разом в «Українському центрі».