Презентація освітніх програм музею для педагогів Шевченківського району Києва

18 Березня 2019

14 березня 2019 року заступник завідувача екскурсійно-освітнього відділу Яна Городняк та екскурсовод першої категорії Ольга Вигодованець провели зустріч з педагогами Шевченківського району Києва.

У заході, який пройшов у Загальноосвітній школі №1 м. Києва взяли участь викладачі історії, які працюють у закладах середньої освіти. Також, на події були присутні громадські активісти для яких пріоритетним напрямком діяльності є патріотичне виховання молоді.

Яна Бедик презентувала освітні проекти які пропонує музей. Також, співробітники Меморіалу поділилися практичним досвідом роботи з дітьми різних вікових категорій. Ольга Вигодованець розповіла про особливості проведення майстер-класів для школярів молодшої школи. Для цієї вікової категорії Меморіал розробив майстер-клас з виготовлення свічки. За задумом, свічку, виготовлену на майстер-класі, школярі мають разом зі своєю родиною запалити у вікні о 16.00 в День пам`яті жертв Голодомору, який Україна вшановує в четверту суботу листопада. Цей звичай є елементом Всеукраїнської акції «Свічка у вікні», яку на початку 2000-х років запровадив американський дослідник геноциду українців – Джеймс Мейс. Мета акції – вшанувати понад 7 млн. українців, за якими свого часу всупереч християнській традиції ніхто не засвітив свічку на спомин і не справив тризну, а також – об`єднати українців всього світу у спільній пам`яті, щоб знання не дозволили повторитися подібному злочину в майбутньому.

Також, усі присутні отримали брошуру створену на основі матеріалів виставки «Нас вбивали, бо ми – українці». У виданні структуровано подана найважливіша інформація про Голодомор-геноцид у доступному для широкого загалу викладі.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Меморіал та Міносвіти провели семінар для вчителів про форми і засоби вивчення Голодомору у закладах освіти.