Як голод впливає на наш організм і чому про це важливо знати?

Новини музею 22 Листопада 2019

21 листопада у Музеї Голодомору професор Університету Святого Духу в Касліку (Ліван) Афіф Абдель Нур провів лекцію: «Уроки Ліванського великого голоду 1914-1918 рр.»

Афіф Абдель Нур розповів про генетичний аспект тривалого голодування на прикладі подій початку ХХ століття у Гірському Лівані: «Коли розпочалася Перша Світова війна, Ліван був у складі Оманської імперії. У людей відібрали всю їжу для забезпечення армії. З моря Ліван був заблокований французькими та британськими кораблями, країною поширювалися тиф та холера, а залишки їжі пожирали цикади-шкідники. За період війни Гірський Ліван втратив половину жителів,  залишилося тільки 200 000 людей».

 «Усе, що стається у нас в житті, впливає на наш ДНК. Якщо ви сумні, якщо ви закохані, якщо ви займаєтесь спортом — ви формуєте свій ДНК. Що змінюється в організмі, коли його вражає голод? Ми досліджували, чи пов’язані сучасні проблеми зі здоров’ям, такі як ожиріння, діабет, рак, шизофренії. Голод — величезний стрес для усього організму, який передається наступним поколінням», – зазначив Афіф Абдель Нур.

Науковець розповів про напрацювання ліванських генетиків: «Ми дослідили хромосоми тих ліванців, які пережили голод, зосередившись на Гірському Лівані. Хромосоми людей, які пережили великий голод, зменшилися у розмірі. Цікавим є те, що навіть через 5 поколінь, розмір хромосом залишився незмінним і проблеми зі здоров’ям у сучасних людей є наслідком зміни хромосоми у розмірі».

«Такі події, як Голодомор, не можуть не впливати й психологічно на вашу свідомість. Те, що люди гостро реагують на їжу змінилося у масштабах, але не викорінилося на 100% із нашої підсвідомості», – підкреслив Афіф Абдель Нур.