40 років тому в Едмонтоні відкрили перший пам’ятник жертвам Голодомору

23 Жовтня 2023

«На вічну пам’ять про мільйони людей, що загинули від Голоду-геноциду, здійсненого проти України Радянським режимом у Москві 1932-1933 рр. Стіймо на сторожі проти тиранії, насильства та жорстокості» — свідчить напис на першому в світі пам’ятнику жертвам Голодомору.

Монумент був відкритий рівно 40 років тому — 23 жовтня 1983 року в Едмонтоні (Альберта, Канада). Його авторка — монреальська скульпторка Людмила Темертя, мати якої пережила Голодомор. Пам’ятник, споруджений за ініціативою Едмонтонського відділу Комітету українців Канади, з очевидних причин дуже гостро сприйняла радянська влада. Посольство СРСР в Канаді оголосило офіційний протест, вимагаючи вжиття всіх заходів, аби не допустити його відкриття. «Ця акція має на меті зіпсувати історичну правду про колективізацію сільського господарства в СРСР, розпалити ворожнечу щодо радянського народу».

Проте монумент таки відкрили — і це, можливо, стало точкою незворотності.

В Україні про Голодомор голосно й відкрито заговорили уже після здобуття Незалежності. Проте саме найперші маленькі кроки до торжества правди стали передвісниками того, щоб десятки країн визнали великий голод 1932-1933 рр. геноцидом проти Українського народу.

Фото — Руслан Теліпський.