Британський парламент визнав Голодомор геноцидом українців

26 Травня 2023

Нижня палата парламенту Великобританії – Палата громад – ухвалила  резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Відповідне рішення було одноголосно ухвалене в Лондоні, в четвер, 25 травня.

«Британський парламент справедливо ухвалив рішення про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом. Ми сподіваємося, що це допоможе вшанувати пам’ять мільйонів українців, заморених голодом», – написала у твіттері британська депутатка Алісія Кернс.

Авторка резолюції, консерваторка Полін Летем розглядає це рішення як послання президенту росії володимиру путіну. «Радянський Союз убив мільйони українців політикою примусового голоду та примусової міграції. І це нагадує те, що відбувається зараз в Україні. Як і в Сталіна у 1930-х роках, мета Путіна сьогодні – знищити українську націю і концепцію української ідентичності», – наголосила вона.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук подякував Полін Летхем та ще одному автору резолюції Стюарту Макдональду. «Це рішення про відновлення історичної справедливості та нагадування світу, що подібні злочини більше ніколи не повинні повторитися», – зазначив він.