Голова ВР закликав французьких сенаторів визнати Голодомор геноцидом Українського народу

3 Лютого 2023

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, виступаючи 1 лютого в Сенаті Франції, закликав французьких колег визнати Голодомор 19321933 років в Україні геноцидом українців. Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України

«Унаслідок геноцидних дій сталінського режиму через організований штучно та навмисне голод загинули мільйони українців, наголосив Руслан Стефанчук. Саме зараз сигнал із боку Франції про визнання Голодомору був би дуже важливим, оскільки події 19321933 років підтверджують налаштованість тодішньої сталінської, а тепер і путінської росії, протягом сучасної історії знищити українську ідентичність. Хотів би закликати всіх присутніх підтримати проєкт резолюції щодо визнання Голодомору 19321933 років геноцидом Українського народу, який був представлений пані сенаторкою Жоель Гарріо-Майлям, яка також є Головою Парламентської Асамблеї НАТО, та очільницею Групи дружби Франція-Україна Сенату пані Надією Сологуб».

Спікер українського парламенту також закликав французьких колег не піддаватися російській пропаганді і дезінформації, мета якої — спотворювати дійсність та відбілювати злочини

«Не піддаваймося московській дезінформації, яка має глибоке історичне коріння!», наголосив він. Та навів як приклад історію із минулого: 

«Мені пригадався ще один дуже красномовний випадок із тридцятих років минулого століття, коли сталін вбивав українців голодом. Архівні документи розповідають про приїзд в Україну відомого в минулому французького політика Едуара Ерріо, який не побачив там голоду, тому що його маршрут спеціально підлаштували винятково по зразкових селах і колгоспах».

Водночас голова Верховної Ради закликав сенаторів визнати росію терористичною державою за її теперішні злочини, як це зробили Європейський Парламент, Парламентські Асамблеї Ради Європи і НАТО, парламенти й уряди інших країн.

«Лише незворотність покарання унеможливить повторення таких злочинів у майбутньому», переконаний очільник Верховної Ради України.

Фото – пресслужба ВР.