Міжнародна акція «Запалимо свічку пам’яті!» в Буенос-Айресі

29 Вересня 2018

29 вересня 2018 р. українська громада Аргентини приєдналася до Міжнародної акції «Запалимо свічку пам’яті!», присвяченої вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. У заході, організованому Українською центральною репрезентацією в Аргентинській Республіці (УЦР) спільно з Посольством України в Аргентині, взяли участь очільники та представники українських громадських, культурних, молодіжних, релігійних та жіночих організацій країни, а також співробітники Посольства та члени їхніх родин, повідомляє прес-служба Посольства України в Аргентині.

З огляду на те, що проведення цьогорічної акції, яка стартувала 1 вересня в Києві, присвячено пам’яті дітей, загиблих під час Голодомору-геноциду, захід розпочався читанням імен 85 померлих дітей з Луганської області зі списку мільйонів жертв Голодомору, після чого присутні вшанували пам’ять загиблих, запаливши свічку пам’яті разом з Ганною Сахарою, яка дитиною була свідком тих подій в Україні.

 «Ми повинні не тільки пам’ятати про геноцид нашого народу заради історії, але й доносити правду про цей злочин до всього світу, аби жоден авторитарний режим ніколи і ніде не міг його повторити у майбутньому», – сказав посол України в Аргентині Юрій Дюдін, звертаючись до присутніх. 

Від імені української громади до учасників акції звернувся Голова УЦР, Почесний консул України в провінції Буенос-Айрес Петро Лилик, який відзначив важливість збереження українцями Аргентини пам’яті про мільйони безвинних жертв Голодомору–геноциду українського народу.

Акція, проведена в Кафедральному соборі аргентинської столиці, де встановлена меморіальна дошка пам’яті жертв Голодомору, завершилася служінням канцлером Української греко-католицької єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі отцем Назарієм Кащаком поминальної панахиди за померлими під час найстрашнішої української трагедії ХХ ст.

Міжнародна акція «Запалимо свічку пам’яті!», присвячена 85-тим роковинам Голодомору, відбувається кожен день у різних куточках світу напередодні Дня пам’яті жертв Голодоморів в Україні (24 листопада), аби об’єднати українців усього світу та іноземних громадян задля пам’яті про один з найбільших злочинів в історії людства.

Нагадаємо, 28 вересня Акція пройшла в ІраніНігерії, Кувейті та Киргизькій Республіці.