Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав слухання позову України проти Росії щодо геноциду

20 Вересня 2023

У Міжнародному суді ООН в Гаазі 18 вересня поновилися слухання у справі України проти Росії. Вони триватимуть до 27 вересня. Україна позивається через хибне трактування Росією Конвенції про запобігання геноциду. Йдеться про те, що РФ виправдовувала напад на Україну «захистом» від геноциду в Донецькій і Луганській областях.

Про це, як повідомляє «Суспільне», йдеться на сайті ООН.

Цей позов Україна подала 26 лютого 2022 року. Пізніше до цієї скарги приєдналися ще 32 країни.

Зазначається, що суд слухатиме аргументи сторін протягом двох тижнів. Україну представляє делегація на чолі з послом з особливих доручень МЗС Антоном Кориневичем. Росію – людина з аналогічною посадою Геннадій Кузьмін. РФ виступатиме 18 та 25 вересня, Україна – 19 і 27 вересня.

Офіційний Київ подав заяву до Міжнародного суду ООН 26 лютого 2022 року – через два дні після початку повномасштабного військового вторгнення РФ.

У своєму позові українська сторона, по-перше,  категорично заявляє, що на її території не було геноциду, через який Росія вторглася в Україну.

По-друге, Київ просить суд «установити, що Росія не має законних підстав вживати заходів на території України і проти неї з метою запобігання та покарання за нібито геноцид».

По-третє, українська сторона сама звинувачує РФ у «плануванні актів геноциду в Україні» і стверджує, що Росія «навмисно вбиває представників української національності та завдає їм серйозних каліцтв».

На фото – головна будівля Міжнародного суду ООН в Гаазі.

Фото – www.radiosvoboda.org.