«Ми працюємо над розкриттям великої справи про геноцид» – Генпрокурор Андрій Костін

5 Квітня 2024

Російські злочини на окупованих українських територіях, включаючи масові вбивства у Бучі, демонструють зразок геноциду, який має бути розглянутий усередині країни та, зрештою, у Міжнародному кримінальному суді. Це одна велика справа. Про це заявив Генеральний прокурор України Андрій Костін, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його інтерв’ю Reuters.

Костін зробив цю заяву через два роки після масового вбивства мирних жителів у місті Буча, що були скоєні навесні 2022 року.

Як на звільнених, так і на окупованих територіях «ми бачимо елементи геноциду в багатьох скоєних злочинах і розглядаємо їх як зразок поведінки Росії», заявив Костін у кулуарах конференції з правосуддя у Гаазі.

«У нас скоюються ті самі злочини, ті самі застінки, ті самі вбивства, тортури, сексуальне насильство, жорстоке поводження, примусове незаконне затримання, примусова депортація, грабежі… І всі ці злочини відбувалися різними військовими частинами, та протягом усього цього періоду часу», – сказав він.

«Ми працюємо над розкриттям великої справи про геноцид» заради жертв і тих, хто вижив, зазначив Генпрокурор. «Для українців було б дуже важливо побачити вирок про геноцид у міжнародних судах, але для цього потрібна тривала підготовча робота та дуже серйозне розслідування», – додав він.