На місці п’єдесталу Леніну встановлять пам’ятник жертвам Голодомору-геноциду

23 Вересня 2019

19 вересня у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського провели робочу нараду щодо визначення місця встановлення в Полтаві пам’ятного знаку, а також меморіалу жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Як розповів співголова робочої групи Юліан Матвійчук, було кілька пропозицій щодо місця встановлення каменю, але намагалися обрати найбільш вигідне розташування у плані відвідуваності. Майбутній меморіальний комплекс стане місцем, де зможуть побувати полтавці і гості міста: «Кожен зможе побачити, що у Полтаві шанують пам’ять жертв Голодомору. Я не хочу, щоб це місце отримало таку ж долю, як меморіал біля Мгарського монастиря у Глобинському районі, який мало хто відвідує. Важливо, щоб це було в центрі міста» – зазначив Юліан Матвійчук.

Для встановлення пам’ятного знаку учасники комісії обрали площу Небесної Сотні. Водночас, громадські активісти Віталій Сороковий та Олександр Сороковий невдовзі на площі Небесної сотні встановлять тимчасовий меморіальний знак. Це буде кількатонний камінь жертвам Голодомору-геноциду XX ст. Меморіальний комплекс планують розмістити на перехресті вулиць Європейської та Кагамлика.

Також присутні підтримали низку ініціатив Олега Пустовгара. Зокрема, громадське і експертне середовище Полтави ініціюватиме обговорення на комісії з питань найменування, перейменування, елементів міського середовища, пам’яті осіб та подій при Полтавському міськвиконкомі низки заходів зі створення символьного простору з увічнення пам’яті жертв Голодомору-геноциду. А саме — УІНП пропонує встановити інформаційно-меморіальну дошку на будинку колишнього «Торгсину» в центрі Полтави; встановлення інформаційно-меморіальної дошки барельєфного типу уродженцю Полтавщини, автору роману про Голодомор – Василю Барці, на вулиці, прилеглій до Київського залізничного вокзалу в Полтаві.

Наприкінці робочого засідання Олександр Супруненко поінформував присутніх, що на Монастирському кладовищі Полтави знаходяться місця масового поховання загиблих від Голодомору 1932-33 років. Тіла вбитих голодом туди звозили з околиць міста та довколишніх сіл. Учасники одноголосно проголосували за звернення до вищезгаданої комісії щодо впорядкування цих місць пам’яті та встановлення там пам’ятного знаку.