Німеччина визнала Голодомор геноцидом

30 Листопада 2022

Німеччина визнала Голодомор в Україні в 1932-1933 роках актом геноциду українського народу. Відповідну резолюцію Бундестаг ухвалив у середу, 30 листопада. Як повідомляє Укрінформ, резолюція була прийнята більшістю голосів, без підрахунку, шляхом підняття рук. Проголосували «за» 4 фракції. Ліві і Альтернатива для Німеччини утрималися.

У резолюції Бундестагу йдеться: «Від голоду та репресій постраждала вся Україна, а не лише її зерновиробничі регіони. З сьогоднішньої точки зору, історико-політична класифікація як геноцид очевидна. Німецький Бундестаг поділяє таку класифікацію».

Президент України Володимир Зеленський у Твіттері подякував депутатам Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина за історичне рішення щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

«Німеччина визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом. Дякую за це історичне рішення депутатам Бундестагу. Правда завжди перемагає», – зазначив Зеленський.

Також на рішення Бундестагу в Телеграмі відреагував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Визнання Голодомору геноцидом – це настання історичної справедливості та засвідчення наслідків злочинів. Сьогодні це надважливо в умовах нової геноцидальної війни в Європі», – наголосив Ткаченко.