Окупанти масово вивозять українських дітей

20 Січня 2023

За різними оцінками, окупати могли депортувати в російську федерацію від 260 тис. до 700 тис. українських дітей. Такі вражаючі цифри оприлюднила в Укрінформі юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Вона наголосила, що дуже важко визначити остаточну кількість депортованих дітей, оскільки рф не надає доступу до цього процесу ні Україні, ні міжнародним організаціям. «Більша частина неповнолітніх переміщена з батьками, хоча це не ніяк не применшує злочин рф щодо депортації і геноциду», — сказала Рашевська. Водночас у результаті фільтраційних заходів, певна кількість дітей могла опинитися на території рф без батьків чи законного представника, бо їхні родичі були затримані під час фільтраційних заходів чи вбиті окупантами. Також серед примусово вивезених дітей є вихованці з інтернатів, які в 90% випадків мають біологічних батьків або родичів, тобто є соціальними сиротами. Їх переміщено без згоди законних представників.

росія депортує дітей щонайменше в 57 регіонів, у тому числі у віддалені — Сахалін, Астрахань, Мурманськ, Дагестан. «Я навмисно називаю ці регіони, бо вони або значно віддалені в географічному плані, або ж віддалені в культурному. Що перше, що друге йде у розріз із загальним визнаним принципом найкращого для дитини і не відповідає існуючим стандартам», — зазначила Катерина Рашевська.

Те, що росія виправдовувала свої дії в окремих випадках так званою евакуацією з небезпечних районів, за словами Рашевської, нічого спільного з евакуацією не має. Бо одним із основних принципів такої евакуації є згода держави громадянства дітей, а такої згоди Україна не давала. Водночас на кожну дитину в такому випадку має бути складено детальну інформаційну довідку та передано до Міжнародного комітету Червоного Хреста. росія цього не робила в жодному випадку.

За словами експерта, на цю ситуацію вже звернули увагу міжнародні організації, такі як ЮНІСЕФ, Гаазька конференція з міжнародного приватного права, Управління Верховного комісара ООН з прав людини, які вказали, що депортація та насильницька передача українських дітей в російські родини не відповідають ані міжнародним конвенціям, ані міжнародному гуманітарному праву, ані принципу найкращих інтересів дитини.

Нагадаємо, що, згідно з Конвенцією про запобігання злочину геноциду, насильницька передача дітей з однієї групи в іншу є однією з ознак здійснення геноциду. Злочинці обов’язково будуть покарані за це.