ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до росії

28 Квітня 2023

Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації та закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин. Як повідомляє Укрінформ, відповідну резолюцію було ухвалено на весняній сесії ПАРЄ.

У резолюції зазначається, що ООН, Рада Європи, Європарламент та ОБСЄ протягом останніх місяців і тижнів рішуче засудили практику насильницького переміщення та депортації цивільних осіб, зокрема дітей, російською федерацією з території України.

«Застосовуючи цю практику, російська федерація часто нав’язує їм російське громадянство, що також призводить до порушення права дітей на ідентичність і сприяє незаконному усиновленню українських дітей російськими сім’ями. Такі практики заборонені міжнародним гуманітарним правом, правами людини та кримінальним правом і мають переслідуватися як воєнні злочини та злочини проти людяності. У випадку з насильницьким переміщенням дітей має місце злочин геноциду, що має бути ретельно розслідувано та переслідуватися у судовому порядку», — йдеться у документі.

ПАРЄ наголосила, що організований та систематичний характер примусового переміщення та депортації «дозволяють зробити висновок, що ці злочини не є випадковими чи незапланованими» та свідчать про намір «знищити Україну та українську ідентичність, а також культурні та мовні особливості її народу».

«Асамблея підкреслює, що насильницька передача дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до пункту (е) статті 2 Конвенції про геноцид 1948 року, що відповідає задокументованим свідченням депортації та насильницького переміщення українських дітей в російську федерацію або на території, які тимчасово перебувають під окупацією росії», — зазначається в документі.

У документі Асамблея закликала російську федерацію «негайно і беззастережно припинити незаконне примусове переміщення та депортацію українських дітей до російської федерації, білорусі або на тимчасово окуповані українські території, зупинити будь-які процедури усиновлення, припинити нав’язування російського громадянства, відновити зв’язки дітей з їхніми батьками або опікунами та репатріювати їх на батьківщину або випустити у безпечну третю країну».

Водночас була ухвалена поправка народного депутата України Олексія Гончаренка, згідно з якою самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка визнано причетним до геноциду.

«Сьогодні є важливий політичний результат у Страсбурзі – на сесії ПАРЄ. Ухвалено резолюцію, якою визначається, що депортація росією українських дітей містить ознаки геноциду, — прокоментував рішення ПАРЄ Президент України Володимир Зеленський наприкінці 428-го дня війни. — Якщо говорити практично, це рішення суттєво допоможе нашій глобальній роботі з притягнення росії та її посадовців, включно з керівником держави-терориста, до відповідальності саме за геноцид, геноцидну політику проти України».

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента рф володимира путіна і дитячого омбудсмена рф Марії Львової-Бєлової, яких підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України в росію щонайменше з лютого 2022 року.