Пішов з життя автор «Кулінарної книги» Голодомору Микола Бондаренко

5 Червня 2023

Сьогодні у рідному селі Успенка на Сумщині проведуть в останню путь відомого художника-графіка, Заслуженого діяча мистецтв України Миколу Бондаренка. Митець відійшов у засвіти в суботу, 3 червня, на 74-му році життя.

Микола Бондаренко. Фото з сайту bukvoid.com.ua. 

Микола Михайлович – автор багатьох робіт на тему Голодомору та художнього альбому гравюр «Україна – 1933: кулінарна книга. Пам’ять людська». Паралельно з творчістю він ґрунтовно займався дослідницькою роботою, а записувати свідчення своїх односельців про Голодомор почав ще в радянські часи, наприкінці 1980-х років.

«Матеріал для книги я збирав ось тут, на Буринщині нашій, весь час живу в селі, люди поруч. Знаєш усіх, і всі знають тебе, не бояться розповісти. Тему Голодомору 1932–1933 років я випадково відкрив для себе ще в дитинстві, навчаючись у четвертому класі. Якось вчив урок з історії СРСР. А що був слухняним учнем, то, як веліла вчителька, читав удома вголос, – аби краще запам’яталося. І все про успіхи… А бабуся, яка поралася біля печі, й питає: «А про голод там не пишуть?». «Ні», – відповідаю. А вона: «Їли людей, собак, котів. Чого тільки не їли». Помовчала трохи, а потім каже: «Голодовка – страшніше за війну. Тільки про це нікому не розказуй. Мовчи!» Я був дуже здивований цим порівнянням. Адже що може бути страшніше за війну?», – розповідав художник в інтерв’ю «Укрінформу».

Розпитуючи односельців про ті страшні часи, Микола Бондаренко в якийсь момент задумався, а в який спосіб уживали те листя, коріння, яким заміняли їжу? Став просити людей пригадати способи приготування тих «страв». Так з’явилися сумні «рецепти», а згодом – і сама «Кулінарна книга».

Окрім гравюр до цієї книги увійшли зібрані художником свідчення та списки загиблих у роки Голодомору мешканців села Піски, де дивом збереглися метричні книги з записами померлих у 1933-му. Згодом за проєктом Миколи Бондаренка у Пісках було споруджено Меморіал жертвам Голодомору, який  занесений до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини національного значення. Також художник є автором проєкту пам’ятного знака жертвам Голодомору в селі Чернеча Слобода Буринського району.

Виставка гравюр «Україна – 1933: кулінарна книга» Миколи Бондаренка побувала на виставках на всіх континентах, у багатьох країнах світу, розповідаючи правду про трагедію українців. Альбоми з однойменною назвою були надруковані спочатку в США, а потім двічі видавалися в Україні у – 2008 та 2019 роках.

За свою дослідницьку працю та «Кулінарну книгу» Микола Бондаренко був нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня та номінувався на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2020 року.

Друзі художника розповідають, що він мав багато планів і задумів, які через раптову смерть так і не встиг реалізувати. Зокрема, до 90-х роковин Голодомору мріяв видати альбом своїх гравюр. Сподіваємось, що альбом таки буде, і шкодуємо, що його не потримає в своїх руках автор.

Світла пам’ять…