СКУ запустив проєкт для старшокласників із запису родинних історій про Голодомор

10 Травня 2023

Світовий конгрес українців (СКУ) оголосив про початок проєкту для учнів 8-12 класів з усього світу, які збиратимуть історії від третього та четвертого поколінь нащадків людей, які пережили Голодомор, а також зможуть поділитися власними спогадами, як їм вдалося врятуватися від розв’язаної росією геноцидної війни. Про це повідомляється на офіційному сайті СКУ.

Ініціаторами проєкту «Ми пам’ятаємо», започаткованого до вшанування 90-х роковин Голодомору-геноциду 1932–1933, виступила світова Мережа нащадків Голодомору в співпраці зі Світовою координаційною виховно-освітньою Радою (СКВОР) Світового конгресу українців і Незалежним українським телебаченням Канади KONTAKT Next Gen.

«У рамках проєкту учні 8-12 класів запишуть серію інтерв’ю з нащадками Голодомору 1932–1933 років. Добірку записів буде професійно відредаговано та упорядковано, і вже цієї осені вона може вийти в ефір телевізійної програми KONTAKT Next Gen в рамках всесвітньої ініціативи СКУ зі вшанування 90-ї річниці Голодомору та буде опублікована на сайті Мережі нащадків Голодомору. Кожен учень/учениця, який/-а надішле заявку, отримає сертифікат за участь і та буде відзначений/-а на сайті Мережі нащадків Голодомору», – повідомили в СКУ.

Оля Сорока, голова Мережі нащадків Голодомору, вважає цей проєкт надзвичайно важливим.

«Як нащадки тих, хто зазнав невимовних жахів від рук тоталітарного режиму під час Голодомору-геноциду, ми пам’ятаємо. Ми пам’ятаємо розповіді наших сімей про свій досвід і передаємо їх нашим дітям, які передадуть їх майбутнім поколінням. Ми пам’ятаємо, що росія намагалася знищити весь український народ і вкрасти нашу історію, культуру, релігію, тому що вони не можуть пишатися своїм. Ми також пам’ятатимемо, як росія намагається здійснити той самий геноцид сьогодні, вбиваючи невинних чоловіків, жінок і дітей варварськими методами, щоб знищити українську націю. Ми раді вітати вас у нашому циклі «Ми пам’ятаємо», де ви почуєте від третього та четвертого поколінь нащадків Голодомору, деякі з яких уникли нинішнього геноциду, здійсненого Росією», – наголосила вона.

Кінцевий термін подання заявок для участі – 31 липня 2023 року. Отримати додаткову інформацію про проєкт можна за посиланням https://hdn.ukrainianworldcongress.org/.

Фото – СКУ.