Свічку пам’яті запалили в Парламенті Австралії

19 Вересня 2018

Акцію «Запали свічку пам’яті» провели в столиці Австралії Канберрі, повідомляється на Фейсбук-сторінці Посольства України в Австралії.  

“Сьогодні відбулася дуже емоційна акція в рамках відзначення 85-річчя Голодомору 1932-33 років. Як заступник голови парламентської Групи дружби між Австралією та Україною я разом з головою Групи Крісом Крюзером, послом України в Австралії Миколою Кулінічем та головою Союзу українських організацій Австралії Стефаном Романівим, долучилася до цього заходу”, – сказала співголова українсько-австралійської парламентської групи дружби, сенатор Лейбористської партії Австралії Катерина Білик.

З ідеєю провести міжнародну акцію “Запалімо свічку пам’яті!” в Австралії не лише на громадському, а й на офіційному рівні вийшло Посольство України в Австралії та Союз українських організацій Австралії, які звернулися до депутатів і посадовців з проханням підтримати акцію.

“Австралія – одна з тих країн, що дуже багато робить у справі визнання Голодомору. Підхід до цього питання в країні є двопартійним, за що українці Австралії дуже вдячні”, – наголосив Романів.

У свою чергу посол України в Австралії Микола Кулініч, звертаючись до представників зовнішньополітичного відомства Австралії та дипломатичного корпусу акредитованого в Канберрі, які зібралися на акцію в українській дипустанові, наголосив на важливості продовження кампанії із визнання Голодомору, аби ця трагедія більше не повторилася.

“Мета цієї акції – донесення до світу правди про Голодомор. Я сам виходець з родини, яка постраждала у цій трагедії. Поки ми берегтимемо пам’ять про неї, є надія, що такого більше не трапиться у майбутньому. Ми вдячні керівництву австралійсько-української парламентської групи дружби та уряду Австралії за постійну підтримку українських зусиль у питанні визнання та донесення правди про Голодомор 1932-33 років в Україні”, – сказав Кулініч.

У ході акції він подякував австралійським парламентарям за підтримку українських зусиль у питанні визнання та донесення правди про Голодомор, а також наголосив на важливості ухвалення Австралією відповідних парламентських заяв.

Також австралійській стороні було передано запрошення на міжнародний форум з нагоди 85-х роковин Голодомору в Києві та підкреслено, що Україна розраховує на підтримку Австралії у справі схвалення Спільної декларації до 85-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні на рівні ООН.

Зі словами підтримки від імені міжнародної спільноти виступив посол Естонії в Австралії Андрес Унга. Він наголосив, що Естонія першою визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом і вважає це проявом боротьби з тоталітаризмом і злом, якого і сьогодні багато у світі.