У Криму росіяни вилучають із бібліотек книги про Голодомор

26 Квітня 2024

Центр національного спротиву повідомив, що у тимчасово окупованому Криму розпочато нові зачистки в бібліотеках. Розіслано вказівки вилучити книжки про Голодомор, УПА та кримських татар, а також усі книги, на яких зображений тризуб.

«Провідна методистка» Кримської республіканської універсальної наукової бібліотеки ім. І. Я. Франка Софія Рибак також наводить «перелік нацистських організацій та символів», серед яких Українська повстанська армія та Організація українських націоналістів. «Нацистськими» визнано вітання «Слава Україні» і відповідь «Героям слава», а також тризуб. «Усі книги, на яких зображений тризуб, необхідно вилучити з фондів», – наказує методист.

Росіяни аргументують такі «нововведення» боротьбою із нібито «нацистською літературою». Однак до переліку вилучених книг загалом потрапляють всі українські книги. За невиконання наказу окупаційна влада погрожує покаранням.

Це регулярна практика росіян — воювати із українською літературою. Окупанти продовжують знищувати все українське на тимчасово захоплених землях, натомість нав’язуючи своє. Так, на окупованій Донеччині вивезли з бібліотек 9,5 тис. книг українською мовою. Лише за березень 2024 року до Луганщини завезли 80 тис. книг російською мовою. Тактика боротьби з українською ідентичністю не змінюється з часів Валуєвського циркуляру.