У Швейцарії пропонують визнати Голодомор геноцидом

3 Березня 2023

Депутат Національної ради – нижньої палати парламенту Швейцарії – Наталі Імбоден внесла пропозицію про визнання Голодомору в Україні геноцидом.

8 грудня 2022 року вона внесла відповідний постулат №22.4326 на розгляд Федерельної ради (уряду) Швейцарії.

Як наголошується в цьому постулаті, у 1932-1933 роках кілька мільйонів людей в радянській Україні загинули від голоду, а факт самого голоду замовчували впродовж багатьох років. За словами історика Енн Епплбаум, авторки книги «Червоний голод: війна Сталіна в Україні», виданої в 2019 році, восени 1932 року Йосип Сталін вирішив використати голод як зброю саме проти України. Злочини Йосипа Сталіна 90 років тому в Україні навіть сьогодні маловідомі широкому загалу.

У 1953 році правозахисник Рафаель Лемкін, який ввів термін «геноцид» і розробив проект Конвенції ООН про попередження злочину геноциду та покарання за нього, написав статтю про Голодомор. Він називає український голод класичним прикладом радянського геноциду і стверджує, що Сталін свідомо використовував голод, щоб зламати опір українських селян.

«Зіткнувшись із загарбницькою війною, яку Росія веде проти України всупереч міжнародному праву та європейським цінностям, необхідно привернути увагу європейської та швейцарської громадськості до Голодомору та вшанувати цю подію», – йдеться в постулаті.

Федеральна рада Швейцарії визнала, що Голодомор 1932–1933 років забрав багато життів і завдав великих страждань на території сучасної України. Водночас, як зазначила Федеральна рада у своїй відповіді на постулат, правова кваліфікація «геноциду» щодо певних злочинів є компетенцією міжнародних судів та органів, уповноважених на це. Геноцид передбачає наявність конкретного геноцидного наміру, який особливо важко встановити, що є основною перешкодою. Такий намір має бути доведено за допомогою незалежного та неупередженого механізму. Факти слід аналізувати шляхом незалежного дослідження. Таким чином, Федеральна рада вітає відкриті, фактичні та відповідальні дебати щодо Голодомору, які дозволять покращити рівень знань щодо причин і наслідків, а також жертв і винуватців цієї трагедії.

Наталі Імбоден позитивно оцінила визнання Федеральною радою Голодомору Голодомору як навмисно спровокованого голоду, а також той факт, що уряд виступає за подальші дослідження, заохочуючи тим самим політичні дебати. Депутатка висловила сподівання, що ідея визнання Голодомору геноцидом знайде більшість у Національній раді. Втім, коли відбудеться голосування за цим постулатом, невідомо.