У Сумах врятовано більшість робіт художника Миколи Бондаренка

2 Серпня 2023

Під час розбору завалів навчального корпусу Сумського міжрегіонального вищого професійного училища, куди 29 липня поцілила російська ракета, вдалося врятувати частину ліноритів художника-графіка Володимира Бондаренка. Цією звісткою поділилася 1 серпня Сумська обласна військова адміністрація.

Саме в цьому зруйнованому приміщені був розташований Центр досліджень руху опору Голодоморів на Сумщині. З початку його відкриття (майже шість років) тут діяла унікальна виставка графічних малюнків Миколи Бондаренка «Україна – 1933: кулінарна книга. Пам’ять людська». Експозиція включала 89 робіт.

«Після ракетної атаки росіян унікальні роботи нашого земляка, завдяки яким практично весь світ дізнався про Геноцид українців, опинились під завалами, – йдеться в повідомлені Сумської ОВА. – Завдяки відповідальній та злагодженій роботі підрозділів ДСНС України у Сумській області, допомозі співробітників закладу та волонтерів більшість ліноритів Миколи Бондаренка – 66 гравюр – були врятовані».

За інформацією кураторки Центру досліджень руху опору Голодоморів на Сумщині Тетяни Сорокіної, роботи постраждали, але їх можна відновити. Пошуки ліноритів тривають.

Нагадаємо, лінорит (або ліногравюра) — це опукла гравюра, створена шляхом вирізуванням малюнка на лінолеумі. Творча спадщина художника-графіка з Сумщини Миколи Бондаренка, який відійшов у засвіти в червні цього року, нараховує загалом більше ста робіт на тему Голодомору, виконаних у цій техніці.

P.S. Як повідомила 2 серпня Музею Голодомору Тетяна Сорокіна, кураторка  Центру досліджень руху опору Голодоморів на Сумщині, рятувальникам і волонтерам вдалося дістати з-під завалів 88 робіт Миколи Бондаренка. На щастя, до них не добрався вогонь, який виник у частині зруйнованої будівлі, а також їх не пошкодили дощі, які пройшли за цей час у Сумах.

Фото – Сумська обласна військова адміністрація