Українець позивається до росіян в суді Аргентини через тортури

18 Квітня 2024

«Мене затримали на роботі. Потім катували. Застосовували електрошок. Це було неймовірно боляче, тому я втратив свідомість. Мені пощастило вижити. Багато людей досі там», — розповідає про своє незаконне затримання росіянами та подальше катування українець М. Він не розголошує свого прізвища та не показує обличчяз міркувань безпеки, адже його рідні й досі перебувають на окупованій території.

М. першим із українських громадян 15 квітня подав позов до Федерального Суду Аргентини, в якому звинувачує російських військових у катуваннях. Об’ємний позов на сім десятків сторінок допомогли підготувати юристи і журналісти неурядової української організації з документування воєнних злочинів The Reckoning Project (TRP).

Чому обрали саме Аргентину, пояснює співзасновниця проєкту Наталка Гуменюк. «По-перше, це юридично можливо. По-друге, ця країна має досвід саме розслідування справ, які стосувалися катувань, зокрема, електрострумом, які були у нашому випадку. Сам факт відкриття справи показує, що злочин не має кордонів, особливо такий злочин, де йдеться про тортури», — розповіла ТСН пані Гуменюк.

Згідно з аргентинською конституцією, суди можуть розглядати злочини проти людяності та воєнні злочини незалежно від того, де вони були скоєні. Раніше вони вже розслідували справи з таких країн, як Іспанія, М’янма та Ємен. Якщо суд візьме справу до розгляду, це стане важливим прецедентом розгляду справ про воєнні злочини росії в Україні поза межами Європи і США.

Наталя Гуменюк додає, що протягом останніх двох років команда проєкту поспілкувалася із сотнями людей, які пережили воєнні злочини в Україні. В тому числі йдеться про викрадення, утримання в нелюдських умовах, катування, в тому числі електрострумом.

«Історія пана М, на жаль, одна з багатьох. Ми не можемо очікувати, що одна правова система здатна впоратися з такою кількістю злочинів, про що зазначають і заяви ООН. Для нас, українців, аргентинська експертиза судів є водночас і закликом до міжнародної підтримки у відстоюванні верховенства права, і надією, що правосуддя можливе», – заявила вона.

«Я – один з багатьох. Я знаю чимало тих,  хто пройшов й через куди гірше ставлення. Я хочу розповісти про наш біль усьому світу. Бо катування людей продовжують практикуватися на окупованих Росією українських територіях», – каже потерпілий.

Тим часом команда The Reckoning Project у співпраці з Мачеком Хамелою, польським режисером, який отримав численні нагороди, працює над документальним фільмом щодо цієї справи.

Фото – TRP.