Українська делегація в ООН провела захід до 90-х роковин Голодомору

17 Листопада 2023

У четвер у штаб-квартирі ООН українська делегація провела захід «90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років: використання продовольства як зброї, Тоді і Тепер, та забезпечення права на харчування для всіх».

У заході взяли участь представники дипломатичних місій багатьох країни, науковці, експерти, українські активісти Нью-Йорка.

Аби вшанувати памʼять заморених голодом та визнати актуальність уроків минулого, Україна запропонувала членам ООН підписати Декларацію з нагоди роковин Голодомору.

«У цьому документі ми хочемо підкреслити, що Голодомор має стати нагадуванням для нинішнього і майбутніх поколінь про безумовне дотримання прав людини, щоб не допустити повторення подібних трагедій. Це також важливий сигнал про необхідність запобігти використанню продовольства як зброї на тлі руйнування ланцюжків виробництва та постачання, що посилює глобальну продовольчу небезпеку, особливо для найбільш вразливих верств населення», — зазначив Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

Він нагадав: як 90 років тому Сталін обрав інструментарій геноциду, намагаючись підкорити українців, так само нині чинить Путін. «Сталін вдався до тотальної конфіскації продовольства і заморив людей голодом, Путін віддав наказ про повномасштабне воєнне вторгнення», — сказав дипломат.

Він додав, що нині Україна бореться з тим самим агресором, який організував смертельний голод 90 років тому.  «Відмінність нашої нинішньої боротьби полягає в тому, що вона підкріплена широкою міжнародною солідарністю», — наголосив Кислиця.

Також під час заходу відбувся показ навчального фільму «Територія Голодомору: пам’ять невмируща», створений у співпраці нашого Музею з Канадським музеєм прав людини.