Внаслідок влучання російської ракети в Сумах знищено роботи художника-графіка Миколи Бондаренка

31 Липня 2023
Під час ракетного обстрілу Сум 29 липня було знищено унікальні роботи українського художника-графіка Миколи Бондаренка. Ракета поцілила в приміщення одного з навчальних закладів міста та зруйнувала його, двоє осіб загинули та ще 20 постраждали. Про це повідомив ексочільник Сумської ОДА Дмитро Живицький.
«Ракета, якою росіяни вбили не тільки людей, а й «Пам’ять Людську», – написав Живицький у фейсбуці. – Ракета вдарила прямо туди, де були виставлені унікальні роботи великого українського, художника-графіка, нашого сучасника, дослідника голодомору Миколи Бондаренка, подаровані самим автором даному навчальному закладу. Назва виставки «Україна – 1933: Кулінарна книга. Пам’ять людська».
Він нагадав, що в цьому навчальному закладі розташовувався Центр дослідження голодоморів, де і зберігалися роботи Бондаренка.
Нагадаємо, що український художник-графік Микола Бондаренко раптово пішов із життя 3 червня цього року. У його доробку – більше ста робіт на тему Голодомору, частина з яких стала основою для вражаючого дослідження «Україна – 1933: кулінарна книга. Пам’ять людська». Паралельно з творчістю художник ґрунтовно займався дослідницькою роботою, а записувати свідчення своїх односельців про Голодомор почав ще в радянські часи, наприкінці 1980-х років.
У своїй книжці «Україна – 1933: кулінарна книга. Пам’ять людська», виданій за результатами цих досліджень та проілюстрованій власними гравюрами, Володимир Бондаренко зібрав жахливі рецепти страв 1932-1933 років. Виставка його вражаючих робіт на тему Голодомору побувала в багатьох країнах світу. Також одна із гравюр стала обкладинкою книжки дослідниці Енн Епплбаум «Червоний голод. Сталінська війна проти України».