Знищення Каховської ГЕС — безсумнівний воєнний злочин

6 Червня 2023

6 червня російські окупанти підірвали одну з найбільших гідроелектростанцій у Європі — Каховську ГЕС у Херсонській області. Українська розвідка та Сили оборони ще з осені 2022 року повідомляли про плани РФ щодо вчинення цього теракту.

Станом на ранок 6 червня у зоні потенційного підтоплення перебуває 80 населених пунктів. ГЕС повністю знищена та не підлягає відновленню. Оголошено масову евакуацію.

ГУР МО повідомляє, що підрив ГЕС може вплинути на роботу Запорізької атомної електростанції, яка використовує воду з Дніпра для охолодження.

Міжнародне гуманітарне право, що визначає правила ведення війни, однозначно визнає підриви дамб та ГЕС воєнними злочинами. Сьогодні ми є свідком чергового воєнного злочину російських окупантів, який створює загрозу сотням тисяч людей, у тому числі й за межами України.
Також це і ще одна величезна екологічна катастрофа, яка свідчить про тактику випаленої землі, яку використовують російські окупанти в Україні.

Нагадаємо, що однією із чорних сторінок української історії став підрив ДніпроГЕСу в 1941 році, радянськими військами у рамках тактики «випаленої землі». Місцевих жителів ніяк не повідомляли про можливі наслідки та про саму операцію, що призвело до численних жертв серед мирного населення. Радянська пропаганда створила міф, що дніпровська хвиля знесла ворожі позиції, який пізніше з тріском був спростований істориками.