Вивезення зерна з України є продовженням злочинної політики радянської влади

29 Квітня 2022

Міністерство закордонних справ України поширило коментар щодо незаконного вивезення Росією зерна з тимчасово окупованих територій Херсонщини.

«Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує злочинні дії Російської Федерації щодо так званої експропріації врожаю у фермерів Херсонської області, – йдеться в коментарі МЗС. – Таке рішення Законодавчих Зборів Красноярського краю РФ є нічим іншим, як прямим продовженням злочинної політики радянської влади, відповідальної за масовий штучний голод в Україні 1921–1923 років, Голодомор 1932–1933 років та масовий штучний голод 1946–1947 років. Викраденням зерна, яке загарбники називають «експропріацією», Росія продовжує справу сталіністів і нацистів».

МЗС України нагадує, що дії окупантів загрожують продовольчій безпеці світу. «Мародерське вивезення зерна з Херсонської області, а також блокування відвантажень з українських портів та мінування суднохідних шляхів, загрожують продовольчій безпеці світу. Загалом Україна забезпечує продовольчими товарами майже 400 мільйонів людей у всьому світі, а українське зерно традиційно експортується до країн Європи, Північної Африки, Близького Сходу та Азії», – нагадує Міністерство в своєму коментарі.

Через це близько 1,7 млн людей в усьому світі можуть зіштовхнутися з голодом. «Своїми незаконними діями Росія фактично обкрадає не лише Україну, але і споживачів за кордоном. За оцінкою ООН, близько 1,7 мільярда людей можуть зіштовхнутися з бідністю та голодом через порушення продовольчої системи внаслідок повномасштабної війни, розв’язаної РФ проти України. Крім того, Росія продовжує умисно блокувати посівні роботи в Україні, знищуючи сільськогосподарську техніку та завдаючи ракетних ударів по всій території нашої держави», – наголошують в МЗС України.

«Злочинне вивезення українського зерна є черговим свідченням деструктивних дій РФ, які, зокрема, порушують основні принципи Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) – гарантування продовольчої безпеки та подолання  голоду. Така політика держави-агресора ставить під питання доцільність її членства в ФАО та інших міжнародних організаціях, – зазначає МЗС у коментарі. – Вимагаємо від Росії припинити незаконне викрадення зерна, розблокувати українські порти, відновити свободу судноплавства та дозволити прохід торговельних суден. Закликаємо міжнародну спільноту посилювати економічні санкції з метою припинення збройної агресії РФ проти України, запобігання гуманітарній катастрофі та погіршенню ситуації з продовольчою безпекою у світі».

Нагадаємо, депутати Законодавчих зборів Красноярського краю рф на своєму засіданні «майже одноголосно підтримали рішення про ввезення зерна з Херсонської області, яку частково взяли під контроль» збройні сили росії. «Через те, що в краї функціонує тільки одне підприємство з виробництва огірків, а нестача інших овочів і зернових культур в результаті введення іноземних санкцій відчувається гостро, експропріація надлишків торішнього і нинішнього врожаю фермерів Херсонського регіону стане одним з інструментів надання допомоги малим формам господарювання, споживчим кооперативам», – йшлося в пресрелізі, поширеному на сайті Законодавчих зборів.

Проте через кілька годин після публікації пресреліз про експропріацію зерна з території України з офіційного сайту був видалений.

Фото: Getty Images.