У Німеччині відбулася Міжнародна науково-практична конференція про геноцид українців

22 Червня 2022

10 червня у німецькому місті Ессен відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Геноцид українців: від минулого до сьогодення», повідомляє ресурс Svoboda.fm.

Конференцію організували представники української діаспори в Ессені разом із Фундацією Українського Голодомору-геноциду (США, Чикаго), Міжнародною асоціацією дослідників Голодомору-геноциду (Україна), Асоціацією дослідників Голодоморів в Україні. Долучилася й мерія міста Ессен, зокрема особисто мер Рольф Фліс (представник «Партії зелених»). Доповіді презентували науковці з чотирьох країн – Сполучених Штатів, Канади, України та Німеччини.

Генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду розповіла про кримінальне провадження щодо виконавців Голодомору-геноциду, розпочате в 2019 році, та низку комплексних судових експертиз у рамках цього провадження.

«Експертиза чітко встановила мету злочинної політики комуністичного тоталітарного режиму. Раніше стояло питання: “Так, це був геноцид, але для чого? Просто щоб стало менше українців?” Тепер маємо чітку мету – це ліквідація національно-визвольного руху в Україні, недопущення відновлення Української держави, Ось чому після Другої світової війни замість того, щоб підтримувати Україну – створювали колгоспи у західних областях, організували масовий штучний голод. Щоб кожне нове покоління ставити голодом на коліна», – наводить слова Олесі Стасюк Svoboda.fm.

Учасники наукової конференції виступили із резолюцією-зверненням до німецького Бундестаґу. Депутатів просять визнати Голодомор геноцидом і засудити дії сталінського режиму, а також його продовжувача – режиму Путіна.

«Російська та радянська імперії, незважаючи на ідеологічні розбіжності, мали істотні спільні риси. Насамперед їх поєднувала система державного терору, що став інструментом поневолення багатьох народів, зокрема українського. Перманентні політичні репресії, масові депортації, організовані голодомори, денаціоналізація і русифікація населення стали перевіреними методами управління країною», – йдеться у резолюції.

«Через те, що комуністичний тоталітарний режим свого часу не був засуджений, він трансформувався у ще одне зло – путінський рашизм. Це – симбіоз фашизму і сталінізму, – наводить слова Олесі Стасюк Svoboda.fm. – Нацизм був засуджений, а комунізм залишився непокараний. Нині – це загроза для всього демократичного світу».

Резолюція закликає і до більш рішучої реакції на сучасні події: запровадження ембарго на російські енергоносії, посилення санкцій проти Росії й надання Україні важкого озброєння.

Вилання зазначає, що на звернення науковців наразі відреагувала одна з правлячих політсил Німеччини – «Партія зелених». Її співголова Омід Нуріпур 11 червня висловився за визнання Голодомору 1932–1933 років актом геноциду українського народу.

За словами політика, «визнання цього жорстокого злочину стало б важливим сигналом співпереживання та історичної поінформованості щодо народу України».

Нагадаємо, Бундестаг розглядає петицію про визнання Голодомору актом геноциду із жовтня 2019 року, але рішення досі не ухвалене.

Фото. Svoboda.fm.