90-ті роковини Голодомору-геноциду

13 Листопада 2023

Цьогоріч ми вшановуємо 90-ті роковини Голодомору-геноциду. Вшановуємо в умовах повномасштабної війни та щоденного російського терору проти України. Майже століття збігло від тих часів, однак пам’ять лишається такою ж болючою та свіжою, адже актуалізується сьогоденням.

Обстріли цивільного населення, терор голодом та холодом, депортації, цілковите порушення усіх воєнних конвенцій, суцільна ненависть та цинізм — це все типова поведінка нашого ворога сьогодні. Але вона, вочевидь, майже не відрізняється від методів сталінського режиму. Мета ж одна упродовж століть: знищити українську державність як явище, змусити повірити в «адін народ» і в те, що «ніякої України ніколи не існувало».

Національна пам’ять, знання про те, що нас змушувати забути, — сьогодні вкрай важливі. Адже роблять нас сильнішими. Вистоїмо, тому що за нами правда.

До 90-х роковин трагедії Національний музей Голодомору-геноциду, як центр вшанування пам’яті жертв Голодомору, підготував перелік виставкових, наукових, освітніх та мистецьких заходів, які відбудуться в нашому закладі або ж за участю наших фахівців.

Запрошуємо долучитися до вшанування пам’яті жертв Голодомору в листопаді-грудні 2023 року.

16 листопада, 12:00 — Презентація книги «Механізми творення Голодомору: хлібозаготівельні кампанії 1931-1933 рр. на Дніпропетровщині: збірник документів та матеріалів» Наталі Романець. Для участі, будь ласка, зареєструйтеся: Для участі, будь ласка, зареєструйтеся: http://surl.li/naoptЗовнішнє посилання. Зала пам’яті Музею, вул. Лаврська, 3.

19 листопада, 16:00 — Показ вистави SИN («Син», за однойменним оповіданням Валер’яна Підмогильного). Виставу поставлено театральною майстернею «ПОГLЯD» (режисери Єгор Водяхін та Христина Шелудько) за участі Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка». Подробиці та інформація про квитки за посиланням: https://concert.ua/uk/event/sun. Зала пам’яті Музею, вул. Лаврська, 3.

23 листопада — Науково-практична конференція «90-ті роковини. Історія Голодомору-геноциду». Формат змішаний. Можлива очна, дистанційна та заочна участь. Реєстрація за посиланням https://forms.gle/MEBUG4JXzkW84Ar3A.

23 листопада, 14:00. — Відкриття виставки «Намір». Потрібна акредитація http://surl.li/ncwzv або за номером (044) 254-45-11. Зала пам’яті Музею, вул. Лаврська, 3.

23 листопада, 16—17:30 — Публічний діалог до 90-х роковин Голодомору. Національна історична бібліотека України.

23-25 листопада — Міжнародний науковий форум «Україна в епоху Голодомору: влада, опір, ідентичність». Заявки для участі в конференції надсилайте на електронну адресу [email protected].

25 листопада — День пам`яті жертв Голодомору. Публічні пам’ятні заходи на території Музею. Вул. Лаврська, 3.

5 грудня, 15:00 — Презентація результатів експедиції та книги «Лохвиччина: фольклорно-етнографічні студії та матеріали». Зала пам`яті Музею Голодомору, вул. Лаврська, 3.

Програма може змінюватися. Стежте за анонсами Музею на сайті та в соцмережах.

Також Музей пропонує відвідувачам освітні заняття онлайн та офлайн  інтерактивні екскурсії та заняття з історії Голодомору,майстер-класи.

Крім того ви можете отримати макети однієї з наших виставок для екпонування:

«Голодомор: совєтський геноцид українців»

«Незасуджений геноцид українців повторюється»

(для замовлення звертайтеся [email protected])

З метою вшанування пам’яті жертв геноциду та збереження усної історії Голодомору ви можете:
передати до музею спогади про Голодомор українців, які вижили, інформацію про місця поховання жертв Голодомору, дитячі притулки в 1932-1933 роках та імена жертв Голодомору.

 

У підготовці Ваших заходів до 90-х роковин рекомендуємо використовувати матеріали сайту Музею Голодомору:

Історія Голодомору
Визнання Голодомору геноцидом
Архів
Свідчення очевидців
Публікації
Інтернет-посилання
Тема Голодомору в мистецтві
Фільми про Голодомор
Виставки