Меморіал відвідав американський письменник, який пише книгу про Голодомор

29 Вересня 2017

Два осінні дні американський письменник Кевін Хенкок разом з дружиною Елісон провели в Києві, і безпосередньо в Меморіалі жертв Голодомору. Місяць до цього Кевін звернувся до музею з бажанням відвідати музей, поспілкуватися з його працівниками та людьми, які пережили Голодомор.

В своїх роботах він досліджує феномен лідерства та думки щодо тих, хто захоплює всю владу та заходить далеко, беручи забагато.

Кевін планує один із розділів своєї нової книги присвятити питанню Голодомору, як прикладу в ХХ століття на предмет його дослідження.

 

28 вересня Кевін мав можливість зустрітися з Миколою Павловичом Онищенком, який пережив геноцид в селі Роза, на околиці Бердянська.

Гості із-за океану були приголомшені історією життя Миколи Павловича та вражені його оптимізмом і активним життям в такому віці.  Микола Павлович продемонстрував свою англійську та свої художні роботи.

Кевін Ханкок прокоментував свою зустріч із свідком Голодомору, як одну з яскравіших подій в його житті. Також додав, що дізнаватися історію геноциду українців з вуст людина, яка пережила такий жахливий злочин, емоційно напруженіше ніж з наукових монографій, але найбільш цінніше.

 

Наступного дня подружжя Хенкок в супроводі співробітників Меморіалу Жертв Голодомору завітали до оселі Сороки Ганни Никифорівни. Жінка народилася в 1925 році в с. Ріжки Київської області, де і пережила в дитячому віці Голодомор. Вона залишилася сиротою і лише завдяки сестричці Марині ,яка була старшою всього на 1,5 роки, вижила. Пані Ганна багато розповідала про відчуття в організмі під час голодування, про свою родину, про десятиліття мовчання про те, що сталось в 1932-1933 роках. Згадувала про свої емоції, коли помер Сталін, коли Радянський Союз розпався, коли голосувала за незалежність в 1991 році: «Ми завжди відчували, що нас утискали через те, що ми є українці!».

 

 Кевін мав до Ганни декілька питань стосовно її бачення майбутнього України. «Україна буде кращою, ніж тепер! Я вірю» – з посмішкою відповіла 92-річна жінка, яка пережила великий геноцид, Другу світові війну і всі тяжкості радянського режиму.

 

Автор пообіцяв нову книгу опублікувати і українською мовою, щоб її змогли прочитати в Україні. Щиро дякуємо Кевіну Ненкоку за його увагу до нашої національної трагедії, пам’яті. За його зусилля в поширенні інформації про Голодомор в США. 

 

Більше інформації про автора та його першу книгу «Не для продажу»