Голодомор на Чернігівщині. Фото Миколи Боканя

26 Вересня 2019

Унікальні фотознімки років Голодомору належать авторству Миколи Федоровича Боканя. М.Ф. Бокань переживав геноцид у селі Батурин Бахмацького району Чернігівської області. На свій фотоапарат він зафіксував страждання від голоду родини та голодну смерть одного із синів – Костянтина. Заарештований як учасник секти, М.Ф. Бокань, а також його син, були обвинувачені в «контрреволюційній діяльності» та поширенні фотознімків провокаційного характеру. У 1938 році вони засуджені відповідно до 8 та 5 років позбавлення волі й загинули у засланні. Оригінали фото збереглися у кримінальній справі, яка зараз знаходиться в Галулузевому державному архіві СБУ.

Родина фотографа-аматора М.Ф. Боканя обідає у період Голодомору. Справа на ліво: Бокань М.Ф., його сини – Лев, Костянтин, Олександр, дружина Васса Трохимівна та донька Анна. с. Батурин, Бахмацького р-ну. 2 квітня 1933 р. – ЦДКФФА України імені Г. С. Пшеничного. 2-161053.
Син фотографа-аматора М.Ф. Боканя на колгоспному полі, де помер від виснаження його брат Костянтин. с. Батурин, Бахмацького р-ну. – ЦДКФФА України імені Г. С. Пшеничного. 2-161054.
Лікарське свідоцтво від 1 липня 1933 р. про смерть від виснаження Костянтина – сина фотографа-аматора М.Ф. Боканя. – ЦДКФФА України імені Г. С. Пшеничного. 2-161046.
Фотограф-аматор М.Ф. Бокань з дітьми під час поминок за померлим від виснаження сином Костянтином. – ЦДКФФА України імені Г. С. Пшеничного. 2-161057.
Могила сина фотографа-аматора М.Ф. Боканя. – ЦДКФФА України імені Г. С. Пшеничного. 2-161052.